ABD

Obama: Kurt kapınızda

ABD Başkanı Obama, Irak’ta IŞİD’e karşı yürütülecek mücadelenin uzun vadeli olacağını ifade etti. Bağdat'a 'acele edin' çağrısı yapan Obama, "Kurt kapınızda" dedi.

Konular: Irak, Ortadoğu, ABD, IŞİD
ABD Başkanı Barack Obama, 10 Eylül'de dört aşamalı IŞİD'le mücadele stratejisini açıklamıştı. [Fotoğraf: Reuters]

işid'in erbil'e ilerleyişini engellemek için ağustos ayı başında işid hedeflerinin havadan vurulması talimatını veren abd başkanı, ilk saldırının ardından geçen 10 günde işid’in halen irak’a ve bölgeye karşı bir tehdit olduğunu söyledi.

musul barajı'nın kontrolü için işid ile çatışan iraklı askerlerin peşmerge güçleriyle işbirliğini öven obama,"baraj operasyonu gösteriyor ki iraklı ve kürt askerler işid’e karşı birlikte çalışabiliyor. eğer bu şekilde çalışmaya devam ederlerse, abd’nin desteğini de almaya devam edecekler" dedi.

bağdat'ta kapsayıcı bir hükümet kurulması konusunda acele edilmesi gerektiğini hatırlatan obama, işid tehdidinin yakında olduğunu söyledi.

daha önce bu operasyonların sınırlı olacaklarının altını ısrarla çizen başkan obama, “işid’e karşı irak hükümetini ve bölgedeki önemli ortaklarımızı desteklemek için uzun vadeli bir strateji izlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

irak’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen haydar ibadi’ye desteğini yineleyen obama, yeni ve kapsayıcı bir hükümetin acilen kurulması gerektiğini söyledi, “kurt kapınızda” diye uyardı.

72 saatte 35 hava saldırısı

abd ordusu, erbil'e ilerleyen işid hedeflerine 8 ağustos'tan bu yana hava saldırıları gerçekleştirdi. 

abd savunma bakanlığı sözcüsü john kirby, "irak hükümetinin talebi üzerine, son 72 saatte abd savaş uçakları ve insansız hava araçları (iha) kullanılarak musul barajı ve çevresindeki işid mevzilerine yönelik 35 saldırı gerçekleştirildi” dedi.

"toplamda araçlar, teçhizat ve muharebe mevzileri gibi 90'ı aşkın hedef yok edildi" diyen kirby, “irak güçlerinin barajı militanlardan temizlediğini ve kontrol ettikleri alanı daha da genişletmek için çalıştığını” söyledi.

abd savunma bakanı chuck hagel'ın da, irak güçlerinin bu operasyonda birlikte çalışma şeklini de takdir ettiğini ifade eden kirby, hagel'a göre bunun iraklıların işid'e karşı savaşmada artan kararlılığını yansıttığını belirtti.

kaynak: reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;