İsrail - Filistin sorunu

Obama: Netanyahu İsrail’in itibarını tehlikeye atıyor

İsrail basınına konuşan ABD Başkanı Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Filistin konusundaki tavrının İsrail'in itibarını tehlikeye attığını söyledi.

Obama ile Netanyahu arasında Filistin konusundaki gerginlik sürüyor. [Fotoğraf: Reuters]

israil’de kanal 2’ye verdiği röportajda abd başkanı barack obama, israil başbakanı binyamin netanyahu’nun filistin’le müzakereler konusunda ortaya koyduğu şartların israil’in itibarı üzerinde şüphe oluşturduğunu söyledi.

obama, “netanyahu’nun bu konudaki tavrı pek çok şart içeriyor ki bu şartların yakın zamanda yerine getirilebileceğini düşünmek gerçekçi değil. bu da israil’in tümden itibarını kaybetmesi tehlikesine yol açıyor” dedi.

geçtiğimiz hafta israil başbakanı binyamin netanyahu’nun batı şeria’daki filistin yönetimine barış müzakerelerine yeniden başlamayı teklif ettiği ancak batı şeria’daki yasadışı yerleşimlerin korunması ve genişlemesine izin verilmesini ön şart olarak koştuğu ortaya çıkmıştı.

israil’deki haaretz gazetesinde çıkan habere göre, israilli bir yetkili netanyahu’nun bu teklifi ilk olarak geçen hafta kudüs’te bir araya geldiği avrupa birliği (ab) dış ilişkiler temsilcisi federica mogherini’yle paylaştığını aktardı.

filistin yönetimi ve filistin kurtuluş örgütü (fkö) teklife sert tepki göstermiş ve müzakerelere devam edilebilmesi için yasadışı yerleşimlerle ilgili tüm aktivitelerin durdurulması gerektiğini söylemişlerdi.

israil’de mart ayındaki seçimlerden galip çıkan ve hükümeti kuran netanyahu, o zamandan bu yana abd ve ab’den filistin ile barış görüşmelerini yeniden başlatması için baskı görüyor.

kaynak: reuters, kanal 2, haaretz, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;