Suriye'de iç savaş

Obama: Suriye satranç tahtası değil

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de hava saldırılarına başlayan Rusya'nın felakete davetiye çıkardığını söyledi. "Suriye süper güçlerin satranç tahtası değil" diyen Obama, bir vekalet savaşına izin vermeyeceklerini söyledi.

abd başkanı barack obama, rusya’nın esed rejimine destek için suriye’de başlattığı hava saldırılarının "felakete davetiye çıkardığını" ve bu durumun rusya’yı "çıkamayacağı bir bataklığa çekeceğini" söyledi.

beyaz saray'da basının sorularını yanıtlayan obama, putin’in işid ile 'esed’in gitmesini isteyen ılımlı sünni muhalifler' arasında fark görmediğini söyledi. obama, “onların bakış açısından hepsi terörist. bu durum da felakete davetiye çıkarıyor” dedi.

"rusya başarılı olmuyor, sadece dikkat çekiyor" diyen obama, rusya'nın hava saldırılarına rağmen gerginliği düşürebilmek için washington’ın moskova ile çalışabileceğini ifade etti.

"türklerle ve diğer müttefiklerimizle birlikte çalışarak suriye sınırını nasıl daha güvenli hâle getirebileceğimize bakıyoruz" obama, suriye’yi abd ile rusya arasında vekalet savaşı yaşanan bir yer haline getirmeyeceklerini söyledi, “suriye süper güçlerin satranç tahtası değil” dedi.

muhaliflere abd desteği sürecek

moskova’yı suriye nüfusunun büyük bir çoğunluğu tarafından reddedilen bir rejimi desteklemekle suçlayan obama, abd’nin ılımlı muhalifleri desteklemeye devam edeceğini çünkü bu grupların “esed rejimi sonrası bir araya gelerek birlikte ülkeyi yeniden bağdaştırabileceğini” söyledi.

putin’in esed rejimine askeri desteğini sürdürüp siyasi çözüm yönünde adım atmaması halinde bataklığa çekileceğini söyleyen obama şöyle devam etti:

“putin’e siyasi bir geçiş konusunda ortakları iran ve esed ile anlaşması halinde onunla çalışacağımı söyledim. bir anlaşmayla sağlanacak çözüme tüm dünya kamuoyunu dahil edebiliriz fakat sadece askeri bir çözüm olacaksa, rusya ve iran esed’i destekleyip nüfusu bastırmaya çalışacaksa, bu yalnızca onları bataklığa çekmeye yarar."

7 ülkeden ortak çağrı

rusya, suriye sahasına işid ile mücadele edeceğini ilan ederek girip rejim karşıtı ılımlı muhalif unsurları vurmaya başlayınca bu grupları destekleyen ülkeler bir araya gelip rusya’ya karşı ortak bir bildiri yayınladı.

türkiye’nin inisiyatifiyle hazırlanan bildiriye imza atan ülkeler abd, almanya, ingiltere, fransa, katar ve suudi arabistan.

saldırıların üç günü

bir süredir suriye’ye silah girişini artıran ve lazkiye’de bir üs kuran rusya, 30 eylül çarşamba günü suriye’de beşşar esed yönetimine destek veren ve "işid’e yönelik olduğu" açıklanan hava saldırılarına başladı.

ancak saldırıların başlamasıyla hedefin işid mevzileri olmadığı, rusya'nın esed rejimi karşıtı ılımlı muhalifleri hedef aldığı anlaşıldı. hama, humus ve idlib'i hedef alan rus hava saldırıları, suriye'deki izleme örgütlerinin raporlarına göre sivil can kayıplarına da neden oldu.

türkiye sınırı yakınında bulunan idlib şehri, uzun süre önce rejim unsurlarından temizlenmiş ve muhaliflerin eline geçmiş olmasına rağmen rusya tarafından vuruldu. bölgedeki aktivistler ayrıca rusya’nın idlib’in kırsalında sivil bölgeleri ve daha önce abd tarafından eğitim gören öso’ya bağlı sukurul cebel grubuna ait mevzilerin yanı sıra fetih ordusu’nun karargâhlarını da vurduğunu söyledi. suriye insan hakları gözlemevi, perşembe günü idlib’i hedef alan saldırılarda ölenler arasında iki çocuğun da bulunduğunu bildirdi.

kaynak: reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;