Ukrayna

Obama: Ukrayna'ya silah yardımı yapılabilir

ABD Başkanı, Ukrayna krizinde diplomasi başarısız olduğu takdirde silah yardımı yapılması seçeneğinin gündemde olduğunu açıkladı.

Obama niyetlerinin, başarısız ve zayıflatılmış değil, kendileriyle işbirliği içinde olan güçlü bir Rusya görmek olduğunu söyledi. [Fotoğraf: Reuters]

abd başkanı barack obama, ukrayna meselesinde, diplomasi başarısız olduğu takdirde silah yardımı konusunun seçenekler arasında olduğunu söyledi. ancak abd lideri, bu konuda henüz kararını vermediklerini de bildirdi. 

obama niyetlerinin, başarısız ve zayıflatılmış değil, kendileriyle işbirliği içinde olan güçlü bir rusya görmek olduğunu söyledi.

obama bu açıklamayı washington'da bir araya geldiği almanya başbakanı angela merkel ile birlikte yaptı. basın toplantısında merkel de ukrayna sorununda çözüm sağlanamaması durumunda abd ve ab'nin sonraki seçenekleri birlikte değerlendireceğini söyledi.

uzlaşma sağlanamamıştı

belarus'un başkenti minsk'te düzenlenen ukrayna-rusya-agit üçlü temas grubu toplantısında, ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin giderilmesi konusunda uzlaşma sağlanamamıştı. taraflar, doğudaki gerginliğin giderilmesine ilişkin yapılan bu görüşmelerde bir sonuca ulaşılamamasında birbirlerini suçlamıştı.

ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen donetsk ve luhansk halk cumhuriyetleri temsilcilerinden vladislav deynego, görüşmelerin ardından doğudaki durumun istikrara kavuşturulmasına ilişkin herhangi bir dokümanın imzalanmadığını söylemişti. deynego, "ateşkesin sağlanması konusunda uzlaşma sağlanamadı" demişti.

ayrılıkçılar ‘seferberlik’ ilan etmişti

beş aylık ateşkesin bozulmasından sonra çatışmaların yeniden başlamasıyla, ayrılıkçıların tek taraflı ilan ettiği donetsk halk cumhuriyeti lideri aleksandır zakharşenko, rus ria haber ajansına yaptığı açıklamada seferberlik ilan ettiklerini ve 100 bin kişiyi silah altına almayı planladıklarını söylemişti.

ateşkes girişimleri sürüyor

ukrayna'da geçen nisan ayında kiev yönetimiyle doğudaki rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında başlayan çatışmalar son aylarda uygulanmaya çalışılan ateşkes girişimlerine rağmen devam ediyor.

bugüne kadar 5 binden fazla insanın öldüğü ve yaklaşık 1,5 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı çatışmalardan dolayı kiev ve batılı ülkeler rusya'yı suçluyor. moskova'nın ayrılıkçılara silah ve asker desteği sağladığı iddiası var. putin yönetimi ise bu iddiaları reddediyor.

kaynak: reuters ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;