ABD

Obama: Vetonun reddi bir hata

ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül saldırılarından dolayı Suudi Arabistan’a dava açma yolunu açan tasarıya vetosunun kongre tarafından baypas edilmesini eleştirdi, "Bu tarihi bir hata’ ifadesini kullandı.

[Fotoğraf: AFP]

çarşamba günü kongre'nin vetoyu iptal eden oylamasını eleştiren obama, bunun 'tehlikeli bir örnek' teşkil edebileceğini söyledi.

cnn kanalına konuşan obama bu adımın dünyada abd üniformasıyla görev yapan abd vatandaşlarını da benzer bir duruma düşürebileceğini ifade etti. obama bu yolla dünyanın birçok yerindeki amerikan yetkililerinin görevlerinin tehlikeye atıldığını anlattı.

abd vatandaşlarının 11 eylül saldırılarını desteklediği iddiasıyla suudi arabistan’a dava açmasına imkân veren tasarı obama tarafından veto edilmişti. ancak kongre vetonun baypas edilmesi için oylamaya giderek tasarıyı kabul etmişti.

tasarı, yüz sandalyeli kongrede 1'e karşı 97 oyla kabul edildi. temsilciler meclisi’nde de benzer oylama düzenlendi. 435 sandalyeli meclisten 338 evet oyu ve 74 hayır oy çıktı. böylelikle başkan vetosunun baypas edilmesi için gereken oyların üçte ikisi sağlanmış oldu. 

başkanlık dönemi sırasında 12 kez veto hakkını kullanan obama'nın ilk kez bir vetosu baypas edildi.

yaklaşık 3 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan 11 eylül saldırılarını düzenleyen 19 kişiden 15’i suudi arabistan vatandaşıydı.

suudi arabistan, saldırılarla herhangi bir bağlantısını reddetmişti ve tasarının yasalaşması durumunda abd’deki milyarlarca dolar değerindeki mal varlığını çekmekle tehdit etmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;