IŞİD

Obama'dan operasyon sinyali

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta IŞİD'in ilerleyişiyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi, 'Kısa vadeli acilen uygulanması gereken askeri eylemler olacak. Ulusal Güvenlik birimi bu seçenekleri değerlendiriyor' dedi.

Konular: Ortadoğu, ABD, Irak
ABD Başkanı, Irak'ta ilerleyen IŞİD tehdidine karşı karar almanın uzun sürebileceğini söyledi. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

beyaz saray'da gazetecilere açıklama yapan obama, silahlı direnişle karşı karşıya olan irak hükümetine destek olmak için tüm seçenekleri değerlendirdiğini söyledi. 

abd'nin hava opersayonu ya da başka bir harekât düzenleyip düzenlemeyeceği yönündeki soruyu, "hiçbir seçeneği göz ardı etmiyoruz" diye cevaplayan obama, "abd, ulusal güvenliği tehlike altındaysa buna karşı askeri müdahalede bulunmaya hazırdır" diye konuştu. 

obama, 'cihatçıların' irak'ta daha fazla ilerlemesine müsaade edilemeyeceğini söyledi.

'kara harekâtı yok'

obama'dan kısa süre sonra abd dışişleri bakanlığı da bir açıklama yaptı. buna göre abd'nin kara harekâtı dışında tüm seçenekleri değerlendirdiği bildirildi. irak'ı 2003 yılında işgal eden abd ordusu, aralık 2011'de bu ülkeden tamamen çekilmişti.

biden, maliki'yi aradı

abd başkan yardımcıs joe biden, irak'ta yaşanan krizi değerlendirmek üzere başbakan nuri maliki'yle telefonda görüştü. 

işid'in musul'u ele geçirmesi ve diğer kentleri de tehdit etmesinin ardından gerçekleşen biden - maliki görüşmesinin detaylarıyla ilgili washington ya da bağdat'tan herhangi bir açıklama yapılmadı. 

fransa dışişileri bakanı laurent fabius, uluslararası güçleri acilen irak'taki duruma müdahil olmaya çağırdı. fabius, "işid'in ilerleyişi irak'ın egemenliğini ve bütünlüğünü cidde anlamda tehlikeye atmakta, bölgenin istikrarını da tehdit etmektedir. uluslararası toplum zorunlu olarak bu sorunla ilgilenmelidir" açıklamasında bulundu. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;