Çözüm süreci

Öcalan 'mutlak eylemsizlik' çağrısı yapmadı

Abdullah Öcalan'ın HDP'nin İmralı heyetiyle dün yaptığı görüşmede, 'mutlak eylemsizlik' çağrısı yapıp yapmayacağı merak ediliyordu. HDP'den yapılan açıklamaya göre Öcalan bunun yerine, hükümeti yasal düzenlemeler konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırdı.

HDP heyetinin PKK lideri Abdullah Öcalan ile daha önceki görüşmesinden fotoğraflar basına verilmişti. [ARŞİV]

hdp grup başkanvekilleri pervin buldan, idris baluken ve istanbul milletvekili sırrı süreyya önder ile demokratik toplum kongresi (dtk) eş başkanı hatip dicle’den oluşan imralı heyeti öcalan’la 4 saat süren bir toplantı yapmıştı.

hdp, öcalan'ın verdiği mesajlara ilişkin bir basın açıklaması yaptı. ancak açıklamada, 'mutlak eylemsizlik' çağrısı yer almadı. 

açıklamada şöyle denildi:

"sürecin bundan sonraki tüm aşamalarında, demokratik çözümün yasal güvencelerinin oluşturulmasının elzem olduğu ve bu güvenceler sağlanmadan nihai barış ve demokrasi hedefine varmanın mümkün olmadığı, sayın öcalan tarafından net, ısrarlı ve kararlı bir şekilde vurgulanmıştır."

açıklamada öcalan'ın, daha önceki çağrıları nedeniyle özeleştiri yaptığı ve hükümeti de bu özeleştiriyi yaparak, yasal düzenlemeler konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırdığı kaydedildi:

"bu kapsamda, hem habur sürecinde barış gruplarının ülkeye girişleri ve devamında bu insanların maruz kaldığı kabul edilemez mahkumiyetler değerlendirilmiş, hem de sürecin başlangıcında gerillanın geri çekilme yürüyüşünün anlamlandırılmak yerine bölgeye dönük kalekol ve hes yapımına odaklanılmış olması etraflıca ele alınmıştır. sayın öcalan, yasal güvence sağlanmadan yaptığı bu çağrılarında yanılgılı olduğunu ve bu yanılgısından dolayı tüm türkiye halklarına özeleştiri verdiğini belirtmiştir."

"bu bağlamda kendisinin yüksek ısrar ve uyarılarına rağmen, tüm bu süreçlerde gerekli yasal düzenlemeleri yapıp pratikleştirmeyen devleti ve hükümeti de meseleye özeleştirel temelde yaklaşmaya çağırarak, buradan çıkarılacak derslerle bundan sonraki süreçte, özellikle yasal düzenlemeler bahsinde, kendi üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet etmiştir." 

bölgesel kaos ve darbe uyarısı

açıklamaya göre abdullah öcalan hdp heyeti ile görüşmesinde, "anlamlı ve yasal tüm boşlukları giderilmiş müzakerelere geçilmesi durumunda tarafların tahkim edilmiş bir ateşkes ve bu ateşkesi denetleyecek bir izleme kurulu oluşturmasının önemine" değindi. öcalan kamu düzeninin de ancak ve kalıcı olarak bu şekilde sağlanabileceğini belirtti: 

"tarafların belirtilen hususlarda süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde, en fazla 4-5 ay içinde tüm ortadoğu'nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini vurgulayan öcalan, bu ciddiyet ve kararlılığın gösterilmemesi durumunda, bölgesel kaosun derinleşeceği ve darbe mekaniğinin sonuç alabileceği uyarısını yapmıştır."

müzakere süreci taslağında mutabakat

hdp'nin açıklamasında ayrıca, öcalan'ın "barış ve demokratik müzakere süreci taslağı"nı genel hatlarıyla olgunlaştırdığı, devlet heyetiyle detaylı bir şekilde üzerinde tartıştığı ve üzerinde müzakere yürütülebilecek bir çerçeve olduğu konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

taslağın kendileriyle paylaşıldığını belirten hdp, burada belirtilen 'çözüm önerileri'ni, 'müzakere başlıkları'nı ve 'eylem planı'nı sürecin bütün tarafları ve paydaşlarıyla tartışıp olgunlaştırarak, ortaya çıkan sonuçları en kısa sürede öcalan'a aktaracaklarını dile getirdi. 

kaynak: hdp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;