Çözüm süreci

Öcalan: Yasa, tarihi rol oynamıştır

HDP heyetiyle görüşen PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan, Meclis'e gelen ve çözüm sürecine yasal çerçeve getiren yasa tasarısının "tarihi bir rol oynadığını" söyledi. Görüşmenin ardından HDP'den yazılı açıklama yapıldı.

Konular: Türkiye
Öcalan, IŞİD saldırısı altında olanların da korunmasını istedi [Fotoğraf: Arşiv]

halkların demokratik partisi (hdp) grup başkan vekilleri pervin buldan ve idris baluken ile hdp milletvekili sırrı süreyya önder'den oluşan heyetle imralı adasında görüşen pkk lideri abdullah öcalan çözüm sürecine yasal çerçeve getiren yasanın meclis'e gelmesi için "tarihi gelişme" dedi. 

çözüm süreci başladığından beri 20. kez öcalan'la görüşen hdp heyeti, altı maddeden oluşan çerçeve yasa tasarısını pkk lideriyle değerlendirdi. 

görüşmeye ilişkin hdp heyeti, yazılı açıklama yaptı. açıklamada, öcalan'ın "yapılan düzenleme, devletin ilk defa çatışmalı olduğu toplumsal kesimlerle sorunları çatışarak, savaşarak değil, müzakere ederek çözmesinin önünü açan bir yasadır. bu anlamda tarihi bir rol oynamıştır." ifadelerine yer verildi:

“tarihi önemdeki süreçte bundan sonraki çalışmaların yasal bir düzenleme üzerinden yürümesini oldukça anlamlı buluyorum. yapılan düzenleme, devletin ilk defa çatışmalı olduğu toplumsal kesimlerle sorunları çatışarak, savaşarak değil, müzakere ederek çözmesinin önünü açan bir yasadır. bu anlamda tarihi bir rol oynamıştır. toplumsal uzlaşmanın önünü açacak bu yasanın yasalaşama aşamasında tüm toplumsal kesimlerin katkı ve destek sunması hükümetin de bu katkı ve destekleri dikkate almasının önemini vurgulamak istiyorum. bu yasanın çıkmasıyla beraber, demokrasimizi geliştirecek ve kalıcı barışı sağlayacak yasal ve toplumsal çalışmaların bir arada ele alınması nihai olarak da demokratik anayasal çözümün başarılması türkiye’nin özgür yaşam ve demokratik geleceği açısından son derece önemlidir.”

cumhurbaşkanlığı seçimi mesajı

hdp heyetinin açıklamasına göre, öcalan, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak da görüşlerini açıkladı. aday seçimi ve isim tespiti konusunda kendisinin bir dayatma içinde olmasının mümkün olmadığını söyledi: 

"(öcalan) cumhurbaşkanlığı seçiminine yönelik yapılacak çalışmalarda en geniş toplumsal temsiliyeti açığa çıkaracak bir adayın tespitini önemsediğini, bu konuda; kamuoyunda çok yanlış bir şekilde ele alındığı gibi kendisinin isim tespiti konusunda yetkili komisyon ve organlara dayatma içerisinde olmasının mümkün olmadığını ifade etti."

hdp heyeti son olarak 9 haziran'da imralı'ya gitmişti.

çarşamba günü içişleri komisyonu'nda

görüşme, pkk'yla başlatılan çözüm sürecine yasal çerçevesini oluşturması planlanan 'terörün sona erdirilmesi ve toplumlal bütünleşmenin güçlendirilmesine dair kanun tasarısı'nın tbmm başkanlığına sunulmasının ardından gerçekleşti. asıl komisyon olarak içişleri komisyonu'na, tali komisyon olarak da adalet ve anayasa komisyonlarına havale edildi. tasarı, çarşamba günü içişleri komsiyonu'nda görüşülmeye başlanacak. 

cnn türk televizyonuna konuşan meclis başkanı cemil çiçek chp'nin yasayı geri iade etmesi konusundaki çağrısına "meclis başkanı’nın neyi nasıl yapacağını tüzükler belirler. kanun tasarıları söz konusu olduğunda ilgili komisyonuna gider. anayasa komisyonu’na yönlendirdik" yanıtını verdi. 

kaynak: al jazeera, cnn türk, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;