Kürt sorunu

Öcalan'dan 'darbecilere karşı' çözüm çağrısı

17 aralık operasyonu sonrası ilk kez konuşan PKK lideri, hükümet-cemaat kavgasında tavrını hükümetten yana koyarken, "Darbecileri teşhir ve mahkûm etmenin en etkili yolu cesur bir demokratik müzakere programı koymaktır" dedi.

Öcalan'ın son fotoğrafını geçen ay BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş paylaşmıştı.
bdp grup başkan vekilleri pervin buldan ve idris baluken ile hdp eş genel başkan yardımcısı sırrı süreyya önder'den oluşan heyet cumartesi günü imralı cezaevi'nde pkk lideri abdullah öcalan ile görüştü.
 
heyet, görüşmenin ardından öcalan'ın mesajlarını yazılı olarak paylaştı. kürt sorununa çözüm için hükümetle yürütülen süreçte son durumu anlatan öcalan, "savaş bir cehennem ise barış cennettir. biz, bir ayağımızı cehennemden çıkarttık ama diğer ayağımızı da çıkarma konusunda ortaya konan engeller mani olduğu için arafta beklemekteyiz" dedi.
 
pkk lideri, sürecin devamı için adım atılması çağrısı yaptı, "bizim barış irademiz tüm engellemelere rağmen başlattığımız günkü kararlılığındadır. fakat şu da bilinmelidir ki, arafta sonsuza kadar kalınamaz" dedi.
 
"darbecileri teşhir ve mahkûm etmenin yolu"
 
imralı'daki görüşme, hükümet ile gülen cemaati arasında kavganın tırmandığı 17 aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasındaki ilk ziyaretti. öcalan'ın 'darbecilere karşı çözüm' mesajı dikkat çekti.
 
öcalan, "yaşanan son gelişmeler de göstermektedir ki, süreç biran önce tahkim edilip, tam demokratik bir ülke inşaası gerçekleşmezse içeride ve dışarıda savaş isteyen demokrasi düşmanı güçler komplolarına hız vereceklerdir. bu topraklar son iki yüz yıldan beri hep bir darbe ateşiyle kavrulmaktadır. bizim geliştirdiğimiz süreç anti darbecidir" ifadesini kullandı.
 
"bu ateşe benzin taşımayız"

demokrasi hedefiyle sürecin devam etmesi gerektiğini söyleyen öcalan, "ülkeyi bir darbe ateşiyle yeniden yangın yerine çevirmek isteyenler bizim bu ateşe benzin taşımayacağımızı bilmelidir. her darbe teşebbüsü bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da karşısında bizi bulacaktır. ancak demokratik çözüm sürecine gönülsüz ve kavrayışsız yaklaşanlar da bilmelidir ki, bu ateşi söndürmenin tek yolu demokratik barışı biran önce gerçekleştirmektir. artık süreç ciddiyetsizliği ve yasal hukuksal çerçeveden yoksunluğu kaldıracak durumda değildir. darbecileri teşhir ve mahkûm etmenin en etkili yolu ortaya net ve cesur bir demokratik müzakere programı koymaktır" dedi.

pkk lideri, hızla demokratikleşmeye geçildiğinde darbe kavramının kalıcı bir şekilde mazi olacağını söyledi.

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;