Çözüm süreci

Öcalan'dan süreçle ilgili mesaj

İmralı heyeti, PKK lideri Öcalan'ın çözüm süreciyle ilgili son mesajlarını iletti. Öcalan, 'Çözüm imkânları da, çatışma olasılıkları da devrededir' dedi.

HDP heyetiyle PKK lideri Abdullah Öcalan'ın daha önce İmralı'da çektirdiği fotoğraflar yayınlanmıştı.

bdp ve hdp vekilleri heyetiyle görüşen pkk lideri abdullah öcalan çözüm süreciyle ilgili, “dönem karakter değiştiriyor. her an derinlikli çözüm imkanları da, çatışma olasılıkları da devrededir" dedi.

öcalan, "eğer siyasi iktidar silahlı güçlerin topluma dönüş yapmasını istiyorsa, gereken yasal çalışmaları hızla hayata geçirmek zorundadır. dönüş yasası dahil olmak üzere tüm yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması tarihî önemdedir" dedi.

pkk lideri şöyle devam etti:

"özellikle hükümetin atacağı adımlar, çatışma olasılığını ortadan kaldıracağı gibi çözümü de yeni formatta derinleştirerek geliştirebilir. çok zorlanmama rağmen süreci bugüne taşımaktan pişman değilim. hatta çok önemli buluyorum. süreç türkiye’nin derinlikli, dışa açılımcı, demokratik hamlesine en önemli katkıyı sunacak bir yetkinliktedir. tüm tarafları bu temelde üzerlerine düşeni yapmaya davet ediyorum."

seçim sonuçları mesajı

öcalan’la üç saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan heyet, “toplantıda sayın öcalan, öncelikle 30 mart yerel yönetimler seçiminde seçim süreci boyunca katkı sağlayan, destek sunan, çalışmalarda aktif rol alan tüm halkımıza teşekkür ettiğini ifade etti” açıklamasını yaptı.

“seçim öncesi ve seçim döneminde ortaya konan tüm baskılara, engellemelere ve başvurulan seçim hilelerine rağmen halkın kararlı iradesiyle ortaya çıkan sonucun önemli olduğunu” söyleyen öcalan, “bu sonucun demokratik siyaset zemini ve sağladığı imkânlar bakımından örgütlü siyasal kurumlar tarafından doğru değerlendirilmesi gerektiğini” ifade etti.

1 mayıs açıklaması

“1 mayıs’la ilgili bütün türkiye emekçilerinin 1 mayıs emek ve direniş bayramı’nı selamladı” diyen heyet,  “emek mücadelesi başta olmak üzere bütün demokratik hak mücadelelerinde hdp’nin toplumsal muhalefet alanlarının tamamında örgütsel öncü ve birleştirici işlevinin tarihsel olduğunu belirtti” açıklamasını yaptı.

öcalan, 1 mayıs’a yönelik türkiye emekçilerine daha kapsamlı bir mektup yazdığını ve bu mektubu 1 mayıs’tan önce türkiye emekçilerine ulaştırılmak üzere ileteceğini ifade etti.

ziyaret öncesi

imralı heyetinde bdp'nin grup başkanvekilleri pervin buldan ve idris baluken ile hdp istanbul milletvekili, müzakere ve çözüm sürecinden sorumlu eş genel başkan yardımcısı sırrı süreyya önder vardı.

30 mart'taki yerel seçimlerden sonra ilk kez yapılacak ziyareti adalet bakanlığı ertelemişti. pervin buldan, çözüm ve barış süreci açısından görüşmelerin aslında acilen yapılması gerektiğini, 30 mart yerel seçimlerinden sonra imralı'ya gitmek için 1 nisan'da taleplerini adalet bakanı'na ilettiklerini söylemişti.

buldan, "imralı adası'na 1,5 aydır gidemedik. gidişimiz engellenirse bir basın toplantısıyla kaygılarımızı kamuoyu ile paylaşacağız" demişti.

30 mart yerel seçimlerinden sonra abdullah öcalan'la milletvekili heyeti arasındaki ilk görüşmenin önce 18 nisan'da olacağını duyuran pervin buldan daha sonra twitter hesabından adalet bakanlığı'nın görüşme tarihini 26 nisan olarak değiştirdiğini duyurmuştu.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;