Ukrayna

Odesa'da onlarca ölü

Rusya yanlılarıyla karşıtlarının çatışmalarına sahne olan Ukrayna'nın liman kentinde, bir sendika binasının ateşe verilmesi sonucu en az 31 kişi hayatını kaybetti.

Konular: Ukrayna, Avrupa, Rusya
Ukrayna'daki krizin başından beri olaylardan fazla etkilenmeyen Odesa'da gerilim son günlerde artmaya başlamıştı. [Reuters]

polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre şehir merkezinde yer alan sendika binasında çıkan yangında ölümlerin büyük kısmı duman zehirlenmesi sonucu gerçekleşti. bazı kişiler de alevlerden kurtulmak için pencereden atlarken hayatını kaybetti. polisin 38 olarak açıkladığı ölü sayısını, ukrayna içişleri bakanlığı 31 olarak düzeltti.

bu, eski cumhurbaşkanı viktor yanukoviç'in şubat ayında ülkeyi terketmesiyle başlayan krizde yaşanan en önemli şiddet olayı. 

ülkenin batısında yer alan kent gün içerisinde ayrılıkçı rusya yanlılarıyla ukrayna destekçileri arasındaki çatışmalara sahne olmuş, dört kişi ölmüştü. 

sabah saatlerinde başlayan gerilim, sokaklarda gösteri yapan binlerce ukraynalı'nın rusya yanlısı ayrılıkçılarla karşılaşmasıyla çıkmıştı. iki taraf birbirlerine molotof kokteyli, taş ve sopalarla saldırmıştı.

turniçov: çok sayıda milis öldürüldü

afp'nin haberine göre yazılı açıklama yapan turçinov slaviansk kentinde düzenlenen operasyonda çok sayıda rusya yanlısı milisin öldürüldüğü bildirdi. turniçov operasyonda yaralananlar ve tutuklananlar olduğunu da açıkladı.

turçinov, silahlı eylemcilerin resmi binalardaki eylemlerine son vermek amacıyla yapılan operasyonun umduklarından daha yavaş ilerlediğini söyledi.

iki helikopter düşürüldü

sabah saatlerinde ise rusya yanlısı milisler iki ukrayna helikopterini düşümüştü. rusya yanlısı milisler yaptıkları açıklamada 2 mayıs cuma günü sabah saatlerinde ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki şehri geri almak için geniş çaplı bir saldırıya başladığını söyledi.

fransız haber ajansı afp'ye göre, ukrayna savunma bakanı bu operasyon öncesinde ve sırasında iki helikopterin rusya yanlısı milislerce ateş açıldığını ve düşürüldüğünü açıkladı. bakan, biri pilot iki kişinin öldüğünü söyledi.

obama-merkel görüşmesi

ukrayna'da kargaşa sürerken, abd başkanı barack obama ve almanya başbakanı angela merkel, washington'da bir araya geldi. ukrayna'yı ele alan iki lider, ülkede yaşananlardan büyük oranda sorumlu tuttukları rusya'ya yaptırımların artırılmasında uzlaştıklarını açıkladı. merkel, moskova yönetimine karşı sektörel yaptırım konusunda farklı seçenekler olduğunu bunun avrupa birliği (ab) bünyesinde ele alınacağını söyledi.

bm güvenlik konseyi toplandı

rusya'nın talebi üzerine toplanan bm güvenlik konseyi'nin ukrayna'daki gelişmelere ilişkin toplantısında herhangi bir ilerleme sağlanamadı. abd, ingiltere ve fransa temsilcileri ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle rusya'yı sorumlu tuttu. rusya'nın bm daimi temsilcisi vitaly churkin ise ukrayna'nın iç işlerine müdahale ettikleri gerekçesiyle batlı ülkeleri suçladı.

bm güvenlik konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan rusya'nın veto yetkisi nedeniyle ukrayna konusunda bir karar tasarısının kabul edilmesi mümkün görülmüyor.

'cenevre umudu bitti'

ukrayna’nın ülkenin güney doğusunda ‘cezalandırma operasyonu’ düzenlediğini söyleyen kremlin yönetimi, kiev hükümetinin bu hareketle ‘krizi çözmesi beklenen uluslararası cenevre anlaşması’nı hayatta tutan son umudu da yok ettiğini’ belirtti.

ab ve abd'nin durum değerlendirmesi yaparken, ukrayna ordusunun kendi halkına karşı hava kuvvetlerini kullanıyor olmasını da göz önüne almasını isteyen kremlin sözcüsü, kiev yönetimini eylemlerini bir kez daha düşünmeye çağırdı. sözcü, ayrıca batı'yı kiev yönetimini destekleyerek, ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesine engel olmakla suçladı.

donetsk'te rus yanlısı gösteri

doğudaki bir diğer kent olan donetsk’te 1 mayıs gösterilerine rus bayraklarıyla katılan binlerce kişi polis barikatlarını aşıp resmi binalara yöneldi.

göstericiler, donetsk başsavcılığı'na girip büroyu dağıttı, camları kırdı.

interfax haber ajansına göre göstericiler, başsavcılıktaki güvenlik görevlilerinin binayı terk etmesine izin verirken, bir muhabir bina içinde kan izleri gördüğünü söyledi.

reuters’a konuşan bir moskova yanlısı, “başsavcı kiev’den aldığı direktifler doğrultusunda buradaki insanlarımıza karşı davalar açıyor. insanlara sahte suçlar atfedip, bizi ayrılıkçılıkla suçluyor” dedi.

11 mayıs'ta 'ayrılık' referandumu

1 milyon nüfuslu sanayi kenti donetsk, batı yanlıları tarafından devrilen eski cumhurbaşkanı viktor yanukoviç’in memleketi.

yanukoviç azledildiğinden beri donetsk ve civardaki 12 yerleşim biriminde rus yanlıları kiev’deki geçici hükümeti protesto ediyor.

rusya’nın referandum sonucuna bağlı olarak kırım'ı ilhak etmesinin ardından donetsk’teki moskova yanlıları da donetsk halkın cumhuriyeti adıyla kiev’den tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.

rusya yanlıları donetsk’in kiev’den ayrılması için 11 mayıs’ta referanduma gitme kararı aldı.

kaynak: afp, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;