Ekonomi

OECD’den bölgesel kriz uyarısı

OECD, Türkiye için 2015'te yüzde 3,2, 2016 yılında yüzde 4 ekonomik büyüme öngördü. Örgüt bölgesel krizin kötüleşmesinin Türkiye'nin büyümesini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Konular: Piyasalar
Merkezi Paris’te bulunan OECD'nin 34 üyesi arasında Türkiye, Fransa, Almanya, ABD, İngiltere ve Japonya da bulunuyor.

ekonomik işbirliği ve kalkınma örgütü (oecd), türkiye için 2015 yılında yüzde 3,2, 2016 yılında ise yüzde 4 ekonomik büyüme öngördü.

merkezi paris'te bulunan kuruluş, oecd üyesi ülkeler için hazırladığı ekonomik görünüm raporunu bugün yayınladı.

türkiye için ekonomik büyümenin artacağı tahmini yapılırken, bunun işsizlik oranının artmasını engelleyecek seviyede olamayacağı kaydedildi.

avrupa pazarlarındaki toparlanma ile özel tüketim ve yatırımların kademeli olarak artacağı kaydedilen raporda, bununla birlikte bölgesel krizin daha da kötüleşmesi, küresel mali piyasadaki gerilim ve avrupa pazarındaki toparlanmanın sekteye uğramasının türkiye'nin genişlemesini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunuldu.

verimlilik artırılmalı

sınır ötesi sorunların siyasi gerginliği artırmasının, güveni zedeleyeceğine dikkati çeken raporda, bunun tersi olması ve avrupa'da nicel bir rahatlama görülmesi durumunda ise ihracatın ve dışarıdan sermaye akışının artacağı, bunun da ekonomik büyümeye olumlu katkı yapabileceği belirtildi.

raporda, cari açığın gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 5'in üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmininde bulunuldu.

kısa dönem dış borçların yeniden finanse edilmesinin, uluslararası yatırımcılar açısından türkiye'yi kırılgan bir hale soktuğu yorumu yapılan raporda, mali denetim ve şeffaflığın uluslararası standartlarda geliştirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

raporda, hükümetin 2014-2018 yılı için açıkladığı orta vadeli program'da yer alan kalıcı rekabet gücü ve dengeli büyüme için özel sektörde verimliliğin artırılması gerektiğine de işaret edildi.

kaynak: anadolu ajansı ve oecd

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;