Eğitim

Öğretmenlere rotasyon iptal

Milli Eğitim Bakanı Avcı, öğretmenlere yönelik rotasyonun uygulanmamasına karar verildiğini açıkladı. Avcı derhsanelerle ilgili sorunun da idari düzenlemeyle giderileceğini söyledi.

Konular: Eğitim, Türkiye

milli eğitim bakanı nabi avcı, anayasa mahkemesi'nin dershanelerle ilgili iptal kararının ardından sektör temsilcileriyle beklenen görüşmeyi yaptı.  öğretmenlere rotasyon uygulaması konusunda da açıklama yaptı. eğitm bakanı, "dün akşam konuyu sayın başbakanımıza da arz ettim. onun da tavsiyeleri doğrultusunda, bakanlığımızda da yaptığımız istişare görüşmeleri sonucunda rotasyonun uygulanmamasına karar verildi" ifadelerini kullandı. rotasyon yönetmeliğine göre, bir okulda 12 yıl eğitim veren öğretmenlerin başka bir okula tayin edilmesi söz konusuydu. böylece öğretmenlerin aynı il içinde başka ilçelerdeki okullara geçmesi öngörülüyordu. 

rotasyona tabi olan ve herhangi bir gerekçeyle rotasyon dışında kalması öngörülebilecek tüm öğretmenlerin durumları hakkında bir simülasyon yaptıklarını belirten bakan avcı, şöyle devam etti:

"bu simülasyon neticesinde gördük ki aslında rotasyonla amaçladığımız eğitsel amaçlar, hedefler bu simülasyondan çıkmıyor. o nedenle dün akşam konuyu sayın başbakana da ilettim. onun da telkin ve tavsiyeleri doğrultusunda bakanlığımızda da yaptığımız istişare görüşmeler ve ilgili birimlerimizle yaptığımız değerlendirmeler sonucunda, rotasyonunun uygulanmamasına karar verdik. şu anda uygulanmamasına karar verdik."

'35 bin öğretmen atanacak'

avcı, 35 bin öğretmenin bu ay içerisinde atamasıın yapılacağını belirten bakan avcı, "onunla ilgili bir kere daha '47 bin' dendi, 37 bin oldu, 10 bin nereye gitti" gibi spekülasyonların olduğunu anlatarak şöyle devam etti:

"47 bin yasayla ihdas edilmiş kadrodur. bu kadrolar tüm bakanlıklara kamu kuruluşlarına bütçe kanunu çerçevesinde yasayla ihdas edilir. ihdas edilen kadroların ne kadarını ne zaman kullanıma açılacağı maliye bakanlığının iznine bağlıdır. bizim de ihdas edilmiş kadrodan 37 binini bu yıl kullanabileceğine dair maliye bakanlığı kararı var. biz de maliye bakanlığı kararı doğrultusunda ihdas edilmiş olan kadroların  37 binini bu yıl ağustos ayında kullanacağız"

dershanelere idari düzenleme

bakan avcı, anayasa mahkemesinin özellikle dershaneleri de içeren ama sadece ondan ibaret olmayan yasa hakkında bazı maddelerle ilgili verdiği iptal kararı ile bazı maddelerle ilgili iptal talebinin reddi kararlarını göz önüne alarak, sektör temsilcileriyle toplantılar düzenlediklerini belirtti. avcı, "ortaya çıkan boşluğun bir idari düzenlemeyle giderilebileceği kanaatine vardık. bunu da sektör temsilcileriyle görüşerek oluşturduk. yönetmeliğimizi bu hafta içinde yayımlayacağız" dedi.

bakan avcı, "yönetmelik yayınlandığı zaman tüm anayasa mahkemesinin gerekçeleri ve bizim yaptığımız düzenlemelerin bu gerekçelerin hangilerine nasıl karşılık verdiğini hep birlikte göreceğiz" ifadelerini kullandı.

dershane dönüşüm sürecinde 3107 olan dershane sayısı hızla azalmıştı. 2260 dershane dönüşüm programına alınmıştı. 967 dershane ise özel okula dönüşümünü tamamlamıştı. anayasa mahkemesi’nin kararının ardından milli eğitim bakanı nabi avcı ise muhtemel alternatifleri olduğunu açıklamıştı. avcı, dershane tanımı yasadan çıktığı için ancak kurumların kurs veya etüt eğitim merkezine dönüşebileceğini açıklamıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;