Nijerya

Okafor'a İzlanda'da yer yok

Boko Haram'dan kaçıp İzlanda'ya giden Eze Okafor sınırdışı edildi.

Konular: Nijerya, Afrika
Marie-Helene Carleton/Al Jazeera

bm mülteciler yüksek komiserliği'nin dünya mülteiler günü dolayısıyla açıkladığı veriler, tarihin en büyük mülteci krizinin yaşandığını gösteriyor. her 113 kişiden biri zorla yerinden ediliyor. nijeryalı eze okafor onlardan sadece biri. 

okafor 32 yaşında. 4 yıl önce izlanda'ya sığındı. kamerun sınrındaki maiduguri'de boko haram, örgüt saflarına katılmayı reddeden kardeşini öldürdü. sıranın kendisine geleceğini anlayınca kendisi gibi onlarca kişiyle bir bota atlayıp avrupa'ya kaçtı. 

2011'de isveç'e iltica başvurusunda bulundu. yaralarını gösterdi, neden kaçtığını anlattı. ancak isveç başvurusunu kabul etmedi. 

o da çareyi kuzeydeki izlanda'ya gitmekte buldu. 

4 yıl yaşadığı izlanda'da iyi arkadaşlar edindi. kendisine boş vakitlerinde izlandaca öğreten bir öğretmen dostu bile vardı.  

bir restaurantta aşçı olarak iş buldu. dilini öğrenmeye çalıştığı ülkenin sosyal yaşamına uyum sağlamak için elinden geleni yaptı. 

al jazeera'ye konuşan okafor, "izlanda benim evimdi. burda topluma bir katkım olduğunu düşünüyorum. insanlar beni tanıyordu. arkadaşlarım ailem oldu" derken neden nijerya'dan kaçtığını "boko haram beni saflarına katmaya çalıştı ama ben reddettim" sözleriyle anlatıyor. 

dublin anlaşması

2012'de izlanda'ya iltica için başvurdu. reddedildi. bir avukatıun yardımıyla ekim ayında geçici çalışma ve oturma izni koparabildi.

göçmen bürosuna bir çok başvuru ve red arasında gidip geldi.

ab üylerinin iltica sistemini düzenleyen dublin anlaşması'nın 19. maddesi 6 ay içinde iltica başvurusu yapanların ilk başvuruyu yaptıkları yere gönderilmesi gerektiğini söylüyor.

ancak okafor'un durumunda bu süre çoktan dolmuştu.

bir gün tekrar başvuru için gittiğinde polis onu gözaltına aldı. geceyi gözaltında geçirdi. göçmen bürosuna gitmesi istendi. bir belgenin içerden gelmesi 45 dakikayı buluyordu.

sonra polis fikir değiştirdi ve okafor'a onu sınırdışı edeceklerini ilettiler.

26 mayıs'ta kelepçelenip uçağa bindirildi.

'sınırlara hayır ' (no borders) adlı insan hakları kuruluşundan iki aktivis te uçağa binip okafor'un sınırdışı edilmesini engellemeye çalıştılar. ancak polis onları da gözaltına aldı.

sonunda okafor stockholm'e gönderildi.

isveçli yetkililer de  onu nijerya'ya sınıdırşı edeceklerini tebliğ ettiler.

şimdi büyük tehlikeleri göze alarak kaçtığı iskandinavya ülkesinden nijerya'ya geri döndeirleceği günü bekliyor.

kaynak: al jazeera

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;