Eğitim

Okul servislerine yeni düzenleme

Milli Eğitim Bakanlığı okul servis şoförlerinin alt yaş sınırını 30 olarak belirledi. E sınıfı ehliyeti 3 yıl taşıma şartı 12 yıla yükseltilecek. Servis şoförleri özel eğitime tabi tutulacak.

Konular: Eğitim, Türkiye
Yeni uygulamaya göre okul servis şoförleri davranış eğitimine tabi tutulacak. [AA-Arşiv]

milli eğitim bakanı nabi avcı, okul servis araçlarının karıştığı kazaların ardından servis sürücülerine yönelik mevzutın değiştirilmesi talimatı verdi. çalışma kapsamında servis sürücülerinin standartlarının yükseltilmesi için yeni düzenlemeler yapılacak.

taslak çalışmaya göre servis sürücüsü olmak için e sınıfı ehliyeti 3 yıl taşıma şartı 12 yıla, b sınıfı ehliyeti taşıma şartı da 5 yıldan 7 yıla çıkarılacak. servis sürücüsü olmak için en az 30 yaş sınırı gerekecek.

son iki yılda ölümlü kazaya, alkol ya da aşırı hızdan ehliyetine el konulanların servis sürücü belgeleri iptal edilecek.

sürücüye özel eğitim

milli eğitim bakanlığı destek hizmetleri genel müdürlüğü servis sürücülerine yönelik özel bir eğitim programı da hazırladı. buna göre, türkiye genelindeki tüm servis sürücüleri, daha önce eğitim alıp almamalarına bakılmaksızın bakanlığın hazırladığı bu eğitim programına zorunlu olarak katılacak. servis sürücülerinin eğitimlerinin 1 şubat´a kadar tamamlanması gerekecek.

eğitimler, rehber öğretmenler, emniyet ve jandarma yetkilileri tarafından verilecek. servis sürücülerine ilk olarak üç saatlik mevzuat ve örnek davranış modelleri öğretilecek.

eğitimlerde, taşıma güzergâhları, okul müdürlüğü, araç sürücüsü ve rehber personelin servis araçlarına ilişkin yükümlülükleri, yaş ve engel grupları itibarıyla öğrenci, şoför ve veli davranış modelleri anlatılacak.

şoförlere davranış eğitimi verilecek

bunun yanında servis sürücülerine kılık-kıyafetten, öğrencilerle konuşması sırasındaki ses tonuna kadar tüm davranışlarına ilişkin uygulamalı eğitimler verilecek. eğitimlerde, sürücülere cep telefonu ile konuşmamaları, yüksek sesle müzik dinlememeleri, sigara ve alkol kullanımının yasak olduğu da hatırlatılacak.

eğitim programının üç saatlik ikinci diliminde ise il emniyetinden ve jandarma komutanlığından ya da meslek odalarından destek alınarak karayolları trafik kanunu´nun esasları anlatılacak.  

trafik işaretleri ve kuralları, durma ve duraklamada dikkat edilecek kurallar, aşırı hız, yakın takip, şerit izleme, geçiş kolaylığı sağlama konularında oluşabilecek sonuçlar sürücülere anlatılacak. öğrenci, kursiyer ve velilerin araca iniş ve binişlerinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve olası bir kaza sonrası yapılması gerekenler de uygulamalı olarak gösterilecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;