Türkiye

Okullarda obezite mücadelesi başladı

Obeziteyle mücadele kapsamında, okullarda Türkiye'de çocukların gazlı içecek ve cips gibi zararlı yiyecek ve içecek satışına yasak getirildi.

Konular: Sağlık

Haberin Öne Çıkanları

Okullarda besin önlemi

Obeziteyle savaş başladı

MEB genelge gönderdi

Okullara gönderilen bakanlık genelgesi, taze sebze ve meyve satışına izin veriyor.

milli eğitim bakanı ömer dinçer tarafından yayımlanan genelgeyle, yeni eğitim öğretim yılında okul kantinlerinde gazlı içecekler ile cips satışı yasaklanırken, bunların yerine taze meyve satışı başladı.

obeziteyle mücadele kapsamında, türkiye'de çocukların gazlı içecek ve cips gibi zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak tutulması için okul kantinlerinde bu tür ürünlerin satışına yasak getirildi.

okulların açılmasıyla kantinlerdeki yeni düzenlemeler hayata geçti. kantin raflarında cips ve gazlı içeceklerin  yerini taze meyveler aldı.

okul kantinlerinde obeziteyle mücadele için sağlıklı besinler ve meyveler satılacak.

mili eğitim bakanlığı çocukların sağlıklı beslenmesi ve okul kantinlerinde sağlıklı gıdaların satılmasıyla ilgili önlemler aldı. 'okul kantinlerinde kesinlikle gazlı içecekler ve cips gibi yiyecekler satılmayacak. okullarda bu konunun denetimi için ‘kantin denetleme komisyonları’ kuruldu. okul müdürleri, öğretmen ve velilerden oluşan kurul, her gün rutin olarak kantinleri kontrol edecek. bu denetimler sadece mili eğitim boyutuyla değil, milli eğitim müdürlüğü, tarım müdürlüğü ve sağlık il müdürlüğü tarafından üç boyuttan da değerlendirilecek ve kontroller yapılacak.'

yönetmeliğe uymayan kantinler uyarılacak, uyarıları dikkate almayanların ise sözleşmelerinin feshedilecek.

‘çocukların sağlığını etkiliyor’

konuyla ilgili bilgi veren samsun milli eğitim müdürü hülya ertürk koç, şöyle konuştu:

''okul kantinlerinde obeziteye yol açan cips gibi yiyeceklerin ve gazlı içeceklerin satılması artık yasak. ancak milli eğitim bakanlığı ve sağlık bakanlığı işbirliği içinde neden böyle bir karar alındığının hem çocuklara hem de velilere çok iyi anlatılması gerekir. bu yiyecekler ve içecekler gelişme döneminde, büyüme döneminde olan çocukların sağlıkları için olumsuz nitelikler taşıyor, çocuklarımızın sağlığını olumsuz etkiliyor. çocuklarımız yanlış besleniyorlar ve bugün dünyanın yaşadığı obezite tehlikesi artık ülkemizde de görülmeye başladı ve bu yeni nesil üzerinde daha fazla etkili. gazlı içeceklerle, cipsler veya katkı maddesi yüksek olan gıdalarla beslenen çocuklar bu yönde bir gelişim gösteriyorlar.''

samsun kantin işletmecileri esnaf dernek başkanı hasan balcı da, maddi kazançtan ziyade insan sağlığının kendileri için daha önemli olduğunu ifade etti. ''kantinlerde obeziteye yol açan gıdaların satışının kontrol altına alınması doğru bir karar'' diyen balcı, kendi kantinlerinde bu tür yiyecek ve içeceklere yer vermediklerini söyledi.

balcı, kantinciler yönünden uygulamada bir sıkıntı olmadığını, ancak çocukların bu gibi gıdaları okulun etrafından alabildiklerine işaret ederek, bunun da önüne geçilmesini istediklerini vurguladı.

öğrenci velilerinden zülfiye bağ, ''çocuklarımızın beslenmelerini, ancak evde kontrol edebiliyorduk. çocuklarımız verdiğimiz okul harçlıklarını kantinlerde satılan ve sağlık için zararlı maddelere veriyordu. milli eğitim bakanlığının bu uygulamasıyla çocuklarımızın beslenme alışkanılıklarını biraz daha kontrol altına alabiliriz'' dedi.

 

türkiye'de 2011-2012 eğitim-öğretim yılı, 19 eylül 2011 pazartesi günü başladı. yaklaşık 16 milyon öğrenci ve 700 bin öğretmen ders başı yaptı. kantinlerle ilgili düzenleme çalışmaları, geçen yıl başlatılmış, genelgesi okullar açılmadan kantinlere tebliğ edilmişti.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;