Birleşmiş Milletler

Ömer Beşir ABD'ye gidecek mi?

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı olan Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir, Eylül ayında düzenlenecek BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nin konuşmacıları arasında.

Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranıyor. [Fotoğraf: Getty / Arşiv]

bm genel kurulu genel görüşmeleri ve bu kapsamda düzenlenecek bm sürdürülebilir kalkınma zirvesi hazırlıkları sürüyor. bm genel sekreterliği tarafından zirveye ilişkin dağıtılan geçici programda, sudan adına konuşmayı devlet başkanı ömer beşir'in yapacağı öngörülüyor.

bm genel sekreter sözcü yardımcısı farhan haq, listenin söz konusu ülkelerin bm misyonları tarafından verilen bilgilere göre hazırlandığını belirterek, toplantılara kadar değişiklikler olabileceğini söyledi.

beşir'in uluslararası ceza mahkemesi (ucm) tarafından arandığının hatırlatılması üzerine haq, ucm kararlarına tüm ülkelerin saygı göstermesini ve bu kararların gereğini yerine getirmelerini beklediklerini ifade etti.

bu konudaki sorumluluğun bm'nin ev sahibi konumunda olan abd'de olduğunu belirten haq, beşir'in gelmesi halinde tutuklanıp tutuklanmayacağına abd'nin karar verebileceğini söyledi.

26 eylül'de konuşması bekleniyor

abd ile bm arasındaki ev sahipliği anlaşmasına göre, ev sahibi ülkenin, birleşmiş milletler’deki faaliyetlere katılacak ülke yetkililerine vize vermesi gerekiyor.

bm genel kurulu genel görüşmeleri 28 eylül pazartesi günü başlayacak. bunun öncesinde ise 25-26 eylül tarihlerinde bm sürdürülebilir kalkınma zirvesi düzenlenecek. bu zirve'de "sürdürülebilir kalkınma için 2030 gündemi"nin kabul edilmesi bekleniyor.

zirve'ye ilişkin geçici programa göre, beşir'in 26 eylül'de bm genel kurulu'nda konuşma yapması öngörülüyor.

bm genel kurulu genel görüşmeleri toplantıları için hazırlanan geçici programda ise sudan'ın bakan düzeyinde temsil edileceği belirtiliyor.

abd, roma statüsü'ne taraf değil

beşir, ucm tarafından savaş ve insanlığa karşı suçlar işlemekle itham ediliyor. mahkeme, darfur’da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu olduğu gerekçesiyle beşir hakkında 2009 ve 2010’da iki tutuklama kararı çıkartmıştı.

ucm'nin temelini oluşturan roma statüsü'ne taraf olmayan abd, beşir'in haziran ayında 25. afrika birliği zirvesi'ne katıldığı güney afrika'da tutuklanmamasına tepki göstermişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;