IŞİD

‘Ömer Şişani büyük ihtimalle öldü’

ABD’li yetkililer, IŞİD’in ‘savaş komutanı’ Ömer Şişani’yi Suriye’nin Şadadi kasabası yakınlarına düzenlenen hava saldırılarıyla büyük ihtimalle öldürdüklerini duyurdu.

suriye’nin şadadi kasabası yakınlarına hava saldırıları düzenleyen abd’den, işid’in ‘savaş bakanı’ olarak da bilinen ömer şişani’nin büyük ihtimalle öldürüldüğü bilgisi geldi. ismini vermek istemeyen abd’li yetkililer, şişani’nin 12 işid üyesiyle birlikte öldürüldüğüne inandıklarını reuters ve afp’ye söyledi.

pentagon sözcüsü peter cook, önemli başarı sağladığına inandıkları saldırıların sonuçlarını hâlâ değerlendirdiklerini söyledi. cook, şişani için “işid içinde aralarında savaş bakanlığının da olduğu pek çok üst düzey askeri pozisyon üstlendi” dedi. şişani’nin ölümünün örgütün saldırı ve savunma yeteneklerini azaltacağını ifade etti.

pentagon, şişani’nin suriye’nin doğusundaki şadadi kasabasında suriye arap koalisyonu’yla savaşan işid birliklerine yardım için gittiğini tahmin ediyor.

şişani kimdir?

1986’da o dönem sovyetler birliği’ne bağlı olan gürcistan’da doğan şişani, işid lideri ebubekir bağdadi’ye yakın bir isim. ömer şişani, abd’nin başına 5 milyon dolara kadar ödül koyduğu kişiler arasında bulunuyor.

asıl ismi tarkan tayumurazoviç batiraşvili olan ömer şişani, ortadoğu’da savaşan çeçenlere verilen soy ismini kullanıyor. "şişani" arapça'da, "çeçenistanlı" demek.

afp ve reuters’a konuşan abd’li yetkili, çeçenistan’da muhaliflerle birlikte mücadele eden şişani’nin, 2006’da gürcü ordusuna katılarak ruslara karşı savaştığını belirtti. iki sene sonra sağlık sorunları gerekçesiyle ordudan ayrılan şişani, 2010’da silah bulundurmaktan dolayı yakalandı. bir yıl sonra serbest bırakılan şişani, 2012’de önce istanbul, sonra da suriye’ye geçti. 2013’te işid’e katılarak bağdadi’ye biat eden şişani, örgütün 2014’te yayınlanan videosunda askeri komutan olarak takdim edildi.

kaynak: reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;