Kürt sorunu

Önce yeni yönetim sonra Köşk adayı

HDP yeni yönetimini belirlemek üzere kongreye gitti. Yapılacak seçimler sonrasında eş başkanlık koltuklarına Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ oturacak.

HDP 2. Olağanüstü Kongresi, Ankara'daki Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapıldı. [Fotoğraf: AA]
halkların demokratik partisi, yeni yönetimini belirlemek üzere kongresini topladı. barış ve demokrasi'nin parlamentodaki siyasi faaliyetlerine çatısı altında devam etme kararı aldığı hdp'nin kongresi, lice'de indirilmesi üzerine büyük tartışmalar yaşanan türk bayrağına yönelik hassasiyet vurgusu ile başladı. 
"türk bayrağı yasal zorunluluk"
toplantı salonuna, "demokratik cumhuriyet, ortak vatan, demokratik ulus" pankartının asıldığı kongre salonuna türk bayrağı getirilirken salondakilere iki defa, "türkiye cumhuriyeti bayrağını asmak yasal bir zorunluluktur. bu konuda duyarlı olmanızı rica ediyoruz" uyarısı yapıldı.
daha önceki bdp ve dtp gibi partilerin kongrelerinin aksine, salona abdullah öcalan'ın posterinin asılmadığı görüldü. kongrenin açılışında myk üyesi garo paylan, "aramızda olacağınız günü özlemle bekliyoruz" sözleriyle öcalan'ı andı.
toplantıda hdp grup başkan vekili pervin buldan, pkk'nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan'ın mesajını türkçe olarak okudu. mesajında hdp'yi, "1961'deki tip kongresinden sonra en büyük politik hareket" olarak tanımlayan öcalan, hdp'nin meclis içinde ve dışında muazzam bir sinerji oluşturacağını iletti.
hem soma, hem gezi için saygı duruşu
kongrede divan eş başkanlıklarına gencay gürsoy ve milletvekili selma irmak seçildi. toplantıda gürsoy'un çağrısı üzerine bu defa soma ve gezi parkı eylemlerinde hayatını kaybedenler için de saygı duruşunda bulunuldu. 
kongrede sebahat tuncel ve ertuğrul kürkçü, partinin eş başkanlık koltuklarını selahattin demirtaş ve figen yüksekdağ'a bırakacak. 
kongrede parti tarafından geçen hafta içinde belirlenen tek liste oylara sunulacak, hdp'nin cumhurbaşkanı adayı ise kongre sonrasında gelecek hafta belli olacak. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;