HDP

Önder: AYM ne bekliyor?

Tutuklu milletvekillerini hatırlatan HDP Ankara Milletvekili Önder, “AYM, cezaevindeki arkadaşlarımızın canlarına dönük bir tehdit gelişmesini mi bekliyor? Elzem olarak neyi görüyor da karar vermiyor?” diye sordu.

Konular: HDP, Türkiye

hdp eş başkanları selahattin demirtaş ve figen yüksekdağ ve parti sözcüsü ayhan bilgen tutuklu olduğu için, partinin meclis grup toplantısında bu hafta da ankara milletvekili sırrı süreyya önder konuştu.

önder, hdp milletvekilleri hakkında hazırlanan iddianamelerde şiddetle ilişkilenmek veya şiddeti teşvik etmek gibi anlamlara gelebilecek hiçbir şeyin olmadığını söyledi. anayasa mahkemesi’nin tutuklu milletvekillerine ilişkin karar almamasını eleştiren önder, "aym, cezaevindeki arkadaşlarımızın canlarına dönük bir tehdit gelişmesini mi bekliyor? elzem olarak neyi görüyor da, karar vermiyor? anayasa mahkemesi’ne, yüksek yargıya ve bütün yargıçlarımıza sesleniyorum; bizim isteğimizde gayrimeşru bir şey yok. bizim isteğimiz tektir. bağımsız vicdanınıza ve adalete uygun davranın yeter" dedi. 

“100 binin üzerinde insan ekmeğinden ediliyor”

konuşmasına, 21 şubat uluslararası anadil günü'nü kutlayarak başlayan önder, kanun hükmünde kararname (khk) ile ihraç edilen akademisyenlerin, vicdanı ve adaleti dile getirdiğini söyledi. önder, kamudaki işten çıkarmalarla ilgili eleştiride bulundu:

“gerek yargıda, gerekse bütün kamu personelinde muazzam bir kıyım yaşanıyor. yaklaşık 100 binin üzerinde insan işinden, aşından, ekmeğinden ediliyor. savunması alınıyor mu? yok. suçu varsa kendisine söyleniyor mu? yok. ne deniyor? gayet mıy mıy bir yorumla, 'bazı yanlışlıklar olmuş olabilir onun için de bir komisyon kuruyoruz.' diyorlar. efendiler, sizin için sadece 'bazı yanlışlar' dediğiniz yüzbinlerce haneye açlık, yoksulluk ve sıkıntı olarak yansıyor.” 

“soruları çalmaya bile üşeniyorlar”

“cemaat, kamuda kendi kadrolaşmasını sağlamak için soruları çalıyordu. bunlar cemaatten daha tembel ya da daha pervasız. soruları çalmaya bile üşeniyorlar. mülakat diye bir şey getirdiler. yani yandaşlarını formalite olsun diye soruları çalmak zahmetine bile katlanmadan istedikleri kurum ve kuruluşlara yerleştirme operasyonu yapıyorlar. işte bütün bunlar adalet duygusunu öldüren işlerdir. bundan sonra 40 takla atsanız ne ‘evet’inize müşteri bulabilirsiniz ne kendinizin otoriter, diktatoryal hevesler içerisinde olmadığınıza bir tek kişiyi inandırabilirsiniz."

“çağrımız var ama ortada böyle bir müzakere ve diyalog yok”

muhalefete yakın araştırma şirketi sahibi olan birisinin ve muhalefetten milletvekillerinin, "kürtlerin hükümetle anlaşma halinde olduğunu" söylediklerini ve kendisinin başbakan binali yıldırım ile görüştüğünün iddia edildiğini anımsatan önder, şöyle konuştu:

"külliyen yalandır. bir görüşme de yok, böyle bir teşebbüs de yoktur. biz bu görüşmeyi ilkesel olarak her zaman talep ediyoruz. diyalogdan ve müzakereden başka bir yol, demokratik siyasetten başka bir çözücü mekanizma tanımadığımızı defalarca deklare ettik. el altından sanki görüşülüyormuş gibi yapma propagandası bu halkın süzgecinden geçmez. o mercimek kadar aklınızla bunu körükleyip durmayın. buradan alenen ve açık bir şekilde söylüyoruz, çağrımız var ama ortada böyle bir müzakere ve diyalog yok.".

ahmet türk, baykal ile görüşecektoplantıya, görevlerinden khk ile ihraç edilen bazı akademisyenler ve ‘terör soruşturması’ kapsamında tutuklandıktan sonra adli kontrol şartıyla tahliye edilen eski mardin büyükşehir belediye başkanı ahmet türk de katıldı. 

türk, grup toplantısında yaptığı kısa konuşmada, her zaman sorunların demokratik zeminde çözüleceğine inandıklarını ve bunun bütün olumsuzluklara rağmen muhafaza ettiklerini söyledi. "şartlar ne olursa olsun çözüm, diyalog ve barıştan başka seçenek yok. tek seçenek diyalog ve barıştır. bunun yolu budur. eğer gerçekten demokratik, ortak bir geleceği hedefliyorsak birlikte barış için hep birlikte yüksek sesle çağıralım, bağıralım ve bunun mücadelesini verelim" dedi.

grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan türk, bugün mecliste chp antalya milletvekili deniz baykal ile görüşeceğini ve mhp genel başkanı devlet bahçeli'ye de teşekkür etmek istediğini söyledi. ahmet türk, "telefonla veya görüşerek teşekkür edeceğiz. sayın bahçeli'nin insani bir duyguyla bir çağrısı olmuştur. tabii ki sayın bahçeli'nin düşüncesi farklı, benim farklı ama insan olarak böyle bir çağrısı oldu. bu da benim için önemlidir" diye konuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;