Çözüm süreci

Önder: Belli mutabakatlar oluştu

HDP'nin İmralı heyeti Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile görüştü. HDP'li Önder, "Artık süreçte diyalog kanallarının kapanmaması ve hangi başlıklarla ilerleyeceğimiz anlamında belli mutabakatlar oluştu, çok seri bir görüşme trafiği başlıyor" dedi.

HDP heyeti süreç kapsamında zaman zaman Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile bir araya geliyor. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

halkların demokratik partisi'nin (hdp) imralı heyeti başbakan yardımcısı yalçın akdoğan ile başbakanlık'ta görüştü. görüşme sonrası açıklamayı hdp grup başkanvekili pervin buldan ve hdp istanbul milletvekili sırrı süreyya önder açıklama yaparken, yalçın akdoğan da twitter hesabından, "süreç güçlü bir siyasi irade ve kararlılıkla sürüyor. nihai sonuca ulaşmak için güven ve iyiniyet temelinde görüşmeler hız kazanmış durumda" diye yazdı.

görüşme sonrasında, "biz bu meseleyi çözeceğiz" diyen önder'in açıklamaları ise şöyle:

"birçok sıkıntı ve kırılgan anlar yaşadık. bunun şüphesiz birçok sebebi var. en başlıca sebebi siyasi tarihimizde müzakere sicilinin olmayışı. ne devlette ne direnen güçlerde bu konuda çok fazla bir birikim söz konusu değil. biz bu süreçte kendi içtihadımızı da oluşturarak yürümeye çalıştık. dünyada çatışma sonrası çözüm süreçlerinin yaşandığı bütün deneyimi alarak, denenmiş ve sonuca bağlanmış yöntemleri baz alarak ilerlemeye çalışıyoruz. kobani direnişi ile başlayan bir kırılganlık vardı. gelinen nokta itibariyle önemli bir kriz sürecini geride bıraktığımızı söylemek istiyoruz. bu aşamadan sonra çözüm süreci kapsamında, bununla bağlantılı ele alınabilecek ne giriyorsa bu meselelerin süratle, sayın öcalan’ın katkılarıyla ve başlattığı çizginin devamı olarak ağırlıklı imralı’da olmak üzere yeni bir sürece girdiğimizi söylemek istiyoruz. bu bütün meselelerin hallolduğu anlamına gelmiyor. fakat artık süreçte diyalog kanallarının kapanmaması ve ilk defa hangi başlıklarla ilerleyeceğimiz anlamında elimizde belli mutabakatlar oluştu. partide de değerlendirme yaptıktan sonra imralı’ya da geçeceğiz, kck yetkilileriyle de meseleyi görüşeceğiz. daha sonra bu görüşmeler daha derinlikli, nitelikli, daha sonuca odaklı olarak yürüyecektir."

önder söz konusu mutabakatı da "izleyeceğimiz yöntem üzerinde mutabakata vardık" diye açıkladı.

"görüşme trafiği başlayacak"

önder kendisine "bir takvim var mı?" diye sorulduğunda ise şunları söyledi:

"takvim bizim için en kısa süre. süre ilerledikçe yanlış anlaşılmalara ve hırpalanmalara da açık bir hale geliyor. artık yani ayın üçü, beşi gibi kavramları bizden duymayacaksınız. çok seri bir görüşme ve çalışma trafiği başlayacak. basın üzerinden bazı şeyleri artık konuşmayacağız. ilgili tüm kurumlar ve siyasi kişiliklerle, katkısını alacağımız herkesle bu meseleye olumlu katkı sunabilecek herkesle görüşme kararlılığındayız. savaştan nemalananlarla da mücadele ediyoruz."

önder bundan sonraki süreçte ortak, tek bir açıklamayla kamuoyunun bilgilendirileceğini söyledi, "halktan hiçbir şey saklanmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

önder, kandil'e gidecek heyette bağımsız diyarbakır milletvekili leyla zana'nın da olacağını ifade etti.

"özerklik bu toprakların yabancısı olduğu bir şey değil"

sırrı süreyya önder özerklik tartışmalarıyla ilgili soruları da cevapladı. önder'in sözleri şöyle:

"bizim size önerimiz şudur. vaktinde merak etmedi basın bunu. bunu da bir sitem olarak alın. yeni anayasa yazım komisyonunda, bizim özerklikten ne anladığımızı da, nasıl içselleştirilebileceği, kurumsallaştırılabileceği doğrultusunda en yetkin çalışmamız orada. kamunun kullanımına açık. bizim parti programımızda açık. özerklik bu toprakların yabancısı olduğu bir şey değil. bugün demokratik normların, bütün dünyada geldiği nokta, yetkilerin bu kadar merkezde biriktirilmemesi şeklinde. bu bir coğrafi bölgesel etnisite tabanlı bir şey değildir. sadece bir bölge için de değildir. trabzon’daki hes inşaatına engel olmak isteyen nineler jandarma dayağına maruz kaldı. trabzonlu'nun kendi deresi hakkında kendisinin karar verebilmesidir. biz buna merkeziyetçilik deseydik bu yine bölünme paranoyasının objesi haline getirilecekti. demokrasi talep ediyoruz. herkesin kendini ifade edebileceği, kendini kültürel olarak, sosyolojik olarak her anlamda ifade edebileceği mekanizmaların etkinleştirilmesi, bunun adına da arkadaşlar demokrasi deniyor."

"seçime parti olarak gireceğiz"

gazetecilerin bir sorusu da 2015 genel seçimlerindeki ittifak iddialarıydı. önder hdp'nin parti olarak seçime gireceğini söyledi, "z’ye kadar planımız var, sadece b’ye kadar planımız yok. biz partimize, çalışma gücümüze güveniyoruz. anketlere de güveniyoruz. anketler 11,8 bandında olduğumuzu gösteriyor. ancak biz yüzde 60 da alsak bu barajlar demokratik değildir, her türlü demokratik zeminde mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

chp lideri kılıçdaroğlu'nun "ak parti ile hdp ittifakı" iddiası için de, "ben bu iddiasını okumadım. bu cümlelerle mi söylemiş? ayıp etmiş. biz bir siyasal partiyiz. bu partinin geldiği noktada binlerce insanımızın kanı, canı, emeği var. biz bunu değil ak parti’ye hiçbir şeye kurban etmeyiz. kendimize güveniyoruz. emekçilerle, inançlarla kurduğumuz ve daha da geliştireceğimiz güç birliklerine, ittifaklara güveniyoruz" dedi.

akdoğan seçim öncesini işaret etmişti

pkk'nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan’ın "demokratik müzakere taslağı"nın kandil'de kck yöneticileriyle ele alınmasının ve kck'nın taslağı kabul etmesinin ardından hdp heyeti geçen çarşamba imralı’da öcalan ile görüşmüştü.

başbakan yardımcısı akdoğan geçen cuma günü çözüm sürecinde nihai noktaya 2015 genel seçimlerinden önce gelineceğini söylemiş, "yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik" demişti.

imralı'da öcalan'la görüşen heyetteki isimlerden hatip dicle de, "öcalan'ın deyimidir, 'beş, altı senedir sürdürdüğümüz diyaloğu, bir müzakere taslağı üzerinde anlaşmaya kadar ulaştırabilmiş durumdayız' diyor" diye konuşmuştu. dicle ayrıca, imralı ile görüşmeleri ancak hükümetle ve kck yetkilileriyle teyit ve istişarelerden sonra kamuoyuna açıklayabileceklerini ifade etmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;