Futbol

Onlar için oynamak kazanmak demek

Filistin'de kadın futbolunun yalnızca 10 yıllık bir geçmişi var. Ülkelerinde birçok zorlukla karşı karşıya gelen kadın futbolcuların hedefi galibiyetten ziyade kadınların futbol oynayabileceği fikrini aşılamak.

Konular: Spor, Pakistan
Filistin'de kadın futbolcular birçok zorlukla karşı karşıya [Fotoğraf: AFP]

filistin'de kadın futbolu yalnızca 10 yıllık bir geçmişe dayanıyor. ülkede ilk kulüp küçük desteklerle 2009'da kuruldu fakat bugüne kadar gelen süreç, kadınların futbol oynayıp oynayamayacağı tartışmalarıyla geçti.

asya kupası elemeleri ilk maçında filistin geçtiğimiz günlerde tayland'a 6-0 yenildi. fakat kaptan claudie salameh, skorun önemli olmadığını söylüyor:

"filistin'de kızlar için futbol oynamak büyük bir mücadele. biz dünya futboluyla karşı karşıyayız fakat ülkemizde de futbol oynamakla"

filistin'de kadın futbolcular hem ülkenin geleneksel tutumu hem de israil'in kuralları nedeniyle karşılarına çıkan engelleri sürekli aşmak zorundalar.

kaptan salameh "kendi insanımıza kızların futbol oynayabileceğini ve oynayabildiğini kanıtlamak zorundayız" diyor.

filistin, bugün ikinci maçında çin ile karşılaşacak. hedef ürdün'de düzenlenecek turnuvaya katılabilmek. gruptaki diğer takımlar lübnan ve guam daha önce çekildiğini açıklamıştı. 

filistin'de açık alanda 4, kapalı alanda mücadele eden de bir düzine kadın futbol takımı var. kayıtlara göre 14 yaş üstü kadın futbolcusu sayısı 400.

filistin futbol federasyonu'nda kadın futbolunun başında olan hanadi nasser eldin, hem kültürel hem de israil'in işgalleri nedeniyle futbolcuların hep engellerle karşılaştığını ama bunları aşmak için çaba sarfettiklerini ifade etti.

filistin kadın milli takımı'nın oyuncuları genelde batı şeria'dan veya arap israil topluluklarından geliyor. kazanmaktan öte futbol oynamayı amaç edinmiş durumdalar.

ülkenin tek futbol sahası faisal al-husseini stadyumu'nda oynanan maçı izleyen taraftarlardan biri de 20 yaşındaki riham al-moghrabi'ydi. jericho'dan gelen riham, kadın futbolcuları ülkeye hizmet edecek bir güç olarak değerlendiriyor ve kadınların futbol oynamasının utanılacak bir şey veya günah olmadığını söylüyor.

filistin futbol federasyonu başkanı jibril rajoub da kadınların daha iyi şartlarda futbol oynamaları için gereken çalışmaları yaptıklarını belirtti.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;