Petrol

OPEC toplantısında anlaşma yok

OPEC üyesi ülkeler, petrol üretiminin Ocak 2016 seviyesinde tutulması yönünde anlaşamadan toplantıya son verdi. Brent petrolün varil fiyatı, OPEC’in karar alamamasının ardından sert düşüşe geçti.

Rusya ekonomisinin en önemli kalemlerinden biri petrol. [Fotoğraf: AFP]

petrol ihraç eden ülkeler örgütü (opec) pazar günü katar'ın başkenti doha'da toplandı. katar petrol bakanı muhammed bin salih sade, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "katılımcı ülkeler, üretim seviyesinin dondurulmasıyla ilgili kararın alınabilmesi için daha fazla zaman ve istişareye ihtiyaç olduğuna karar verdi" dedi.

sade, şubat ayında katar, suudi arabistan, venezuela ve rusya'nın katılımıyla doha'da gerçekleştirilen toplantıda alınan kararın ardından, petrol fiyatlarının seyrinde iyileşme görüldüğünü belirtti. 15 ülkenin katıldığı toplantıda, üretimin durdurulması yönünde ortak bir karar alınamadığı için bu iyileşmenin uzun vadeli olamayacağını ifade etti.

doha'da 16 şubat'ta gerçekleştirilen ve opec ülkelerinden katar, suudi arabistan, venezuela ve opec üyesi olmayan rusya'nın onayladığı üretimin ocak ayı seviyesinde dondurulması kararına, opec üyesi iran karşı çıkmıştı.

uluslararası enerji ajansının (iea) son yayınladığı "aylık petrol piyasası raporu"na göre, opec ham petrol üretimi, martta bir önceki aya göre günlük 90 bin varil düşüşle 32,47 milyon varil olarak gerçekleşmişti.

petrol fiyatları, doha sonrasında sert düştü

brent petrolün varil fiyatı, opec’in petrol arzına sınırlama getirilmesi yönünde karar alamamasının ardından sert düşüşe geçti.

doha'daki toplantının ardından brent petrolün varil fiyatı, yüzde 5 değer kaybederek 40 dolar sınırına kadar gerilese de gelen tepki alımları ile şu dakikalarda 41 dolar seviyesinde dengelendi.

geçen hafta 44,91 dolar ile 1 aralık 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi gören brent petrolün varil fiyatı, haftayı 43,02 dolar seviyesinden tamamlamıştı.

batı teksas türü ham petrolün (wti) varil fiyatı ise şu sıralarda cuma günü kapanışına göre yüzde 4,95 kayıpla 38,40 dolar seviyelerinde bulunuyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;