Hizbullah

'Operasyon İsrail'e mesajdır'

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, iki İsrail askerinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili "Tüm bölge Hizbullah’ı bekliyordu. Bizi sona götürse bile İsrail kesinlikle hesap vermeliydi. Bu onlara bir mesajdır " dedi.

Konular: İsrail, Ortadoğu
Nasrallah, Suriye rejimine ait Ahbariyye televizyonuna konuştu. [Fotoğraf: AFP]

nasrallah, hizbullah'ın iki israil askerini öldürdüğü saldırıdan sonra yaptığı ilk konuşmada, "tüm bölge hizbullah’ı bekliyordu. bizde toplantılar görüşmeler yapıyorduk. fakat ilk andan itibaren asla tartışmayacağımız bir şey vardı. israil kesinlikle bu saldırının hesabını vermeliydi. sonu ne olursa olsun. operasyonun yerini belirledik, saatini belirledik ve sonucun en kötüsüne hazır olduk ve operasyonu gerçekleştirdik. bu israil'e bir mesajdır, israil'e mesajımız şudur; bir daha gücümüzü denemeyin" ifadelerini kullandı.

nasrallah kuneytra'da altı mensubunun öldürüldüğü israil saldırısyla ilgili de "suriye topraklarındaki şehitlerimizle gurur duyuyoruz. bizim tavrımız son derece nettir" dedi.

nasrallah, "israil kuneytra'da nusra cephesi'nin varlığından nasıl rahatsız olmuyor? burada sormamız gereken büyük soru budur" ifadelerini kullandı.

hizbullah lideri, "nusra'nın elinde her türlü silah olmasına rağmen bu durum israil'i endişelendirmiyor. hatta israil nusra cephesi'nden yaralıları sahra hastanelerinde tedavi ediyor. netenyahu ve yalon bu durumdan hiçbir şeklide müşteki veya rahatsız değil. onlara her türlü desteği veriyorlar, havadan koruma sağlıyor, onlardan rahatsız olmuyorlar. fakat hafif silahlı 6 gençten rahatsız oluyorlar. bunu tüm islam halklarına soruyorum. bu en büyük sorum" dedi.

nasrallah, "israil ve sevenleri saldırıdan sonra hizbullah’ın susacağını ve ses çıkarmayacağını bekledi. biz insani açıdan elbette çok üzüldük kardeşlerimizi kaybettiğimiz için. fakat insani boyut dışında biz olayı hayırlı, bereketli ve allahtan bir lütuf olarak gördük" dedi.

hizbullah çarşamba günü lübnan'dan fırlattığı roketle sınıra yakın bir israil askeri konvoyunu vurdu. israil ordusu iki askerinin öldüğünü duyurdu. israil'in karşı saldırısında ise bir bm barış gücü askeri öldü.

israil başbakanı binyamin netanyahu, hizbullah saldırısı ile ilgili düzenlenen acil güvenlik toplantısında yaptığı konuşmada, hizbullah'ı kastederek saldırıyı düzenleyenleri gerginlikten sorumlu tuttu. netanyahu "saldırıyı düzenleyenler saldırının tam bedelini ödeyecek" dedi.

saldırıdan sonra israil ordusu lübnan'ın güneyindeki şeba çiftlikleri bölgesini vurmaya başladı.

israil-suriye-lübnan hattında gerilim

salı günü de suriye ordusunun fırlattığı havan topları israil işgali altındaki golan tepeleri’ne düşmüş, israil ordusuna ait bir savaş uçağı, suriye'nin golan tepesi'nde esed güçlerinin denetiminde olan üç noktayı bombalamıştı.

israil 18 ocak pazar günü suriye topraklarındaki hizbullah hedeflerine düzenlediği saldırıda, aralarında üst düzey komutanların da olduğu altı hizbullah üyesini öldürmüştü. eski askeri kanat lideri imad mugniye'nin oğlu cihad mugniye de ölenler arasındaydı. cihad mugniye, babası imad mugniye'nin bir suikastle 2008 yılında şam'da öldürülmesi sonrası bizzat hizbullah lideri hasan nasrallah ve iran'ın kudüs gücü komutanı kasım süleymani'nin koruması altındaydı.

saldırıda öldürülen bir başka isim ise iran devrim muhafızları'na bağlı kudüs gücü'nde görevli bir saha komutanı olan huşeng allahdadi olmuştu. allahdadi, kudüs gücü komutanı kasım süleymani'nin yakın silah arkadaşlarındandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;