IŞİD

Ordu Felluce’ye ilerliyor

Irak ordusu, Felluce'yi IŞİD'ten kurtarmak için düzenlediği operasyonda topyekûn saldırıya hazırlanırken, BM kentte yaşayan 50 bin sivilin yaşadığı mağduriyete dikkat çekiyor.

Konular: IŞİD, Irak, Ortadoğu
2014'te IŞİD'in kontrolüne geçen Felluce kenti kurtarma operasyonuna 30 bin Irak ordusu mensubu ve Şii milis katılıyor. [Fotoğraf: Reuters]

enbar operasyonlar komutanı tümgeneral ismail mehlavi, felluce'yi işid'den kurtarma operasyonu kapsamında, ordu birliklerinin kentin güneyindeki fırat nehri'ne ulaştığını belirtti. 

felluce'ye ulaşmak için arada sadece fırat nehri'nin kaldığına işaret eden mehlavi, "ordu birlikleri, el-amiriyye nahiyesi ile felluce'yi birbirine bağlayan yolun denetimini sağladı. operasyonda 11 daeş militanı öldürüldü, örgüte ait 4 araç kullanılamaz hale geldi" dedi.

kentte yaşayan 50 bin sivil bir yandan işid’le, diğer yandan da açlık ve susuzlukla mücadele ediyor. birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği, işid’in ‘canlı kalkan’ olarak kullandığı sivillerin kentten çıkışına izin vermediğini duyurdu.

sivillerin yaşadığı mağduriyete dikkat çeken birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği sözcüsü melissa fleming, “işid için savaşmayı reddeden erkek ve çocukların öldürüldüğüne dair duyumlarımız artıyor” dedi.

ordu güçleri, polis teşkilatına bağlı unsurlar, şii milislerden oluşan haşdi şabi ve sünni aşiret güçleri 2014'ten bu yana işid'in kontrolünde bulunan felluce'yi geri almak amacıyla 23 mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.

abd öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da iraklı güçlere hava desteği sağlıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;