Bilim-Teknoloji

Orion uzay kapsülü teste hazır

NASA'nın 10 yıldan uzun bir süredir üzerinde çalıştığı Orion uzay kapsülü, 4 Aralık'ta yapılacak ilk deneme için onay aldı. Denemenin başarılı olması, derin uzay görevlerinin önünü açacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Orion kapsülünün başarısı insanlığı Ay'ın ötesine taşıyabilir. [Fotoğraf: NASA]
nasa'nın gelecekteki derin uzay görevlerinde astronotları taşıması için geliştirdiği orion uzay kapsülü, 4 aralık'ta ilk kez test edilecek. nasa ve kapsülün geliştirilmesinde işbirliği yapılan lockheed martin, ilk ateşleme için son kontrollerin yapıldığını belirterek onay verdi. 
mürettebatsız gerçekleştirilecek olan ilk ateşleme, 4 aralık günü florida'daki cape canaveral hava üssü'nde yapılacak. keşif uçuş testi-1 (eft-1) adı verilen denemede, orion delta iv heavy roketiyle ateşlenecek. united launch alliance tarafından üretilen delta iv heavy, yaklaşık 22.5 tonluk orion kapsülünü uzaya gönderebilecek en güçlü roket unvanına sahip. 
derin uzay görevleri için milat olabilir
orion denemesinde elde edilecek başarı, 1972'de sona eren apollo görevlerinden sonra insanlığın yeniden ay ve ötesine ulaşacak görevleri için başlangıcı temsil edebilir. 
4.5 saat sürmesi tahmin edilen görevde dünya'nın yörüngesinde iki tur atacak olan orion, uluslararası uzay istasyonu'nun (uui) bulunduğu 400 kilometrelik mesafenin 15 katı uzaklığa erişecek. yerden yaklaşık 5800 metre uzaklaşacak olan orion, insanlı uzay araçlarının son 40 yılda eriştiği en uzak noktanın ötesine gidecek. 
yörünge hareketi esnasında manevra, irtifa kontrolü ve elektronik sistem kontrolleri yapılacak olan orion, görevin sonunda saatte 35 bin kilometreyi aşan hızla atmosfere girecek 2200 derece ısıya maruz kalacak. orion, son aşamada paraşütle pasifik okyanusu'na inecek. 
başarılı olması, insanlığın ay, mars ve asteroitlere uzanacak görevleri için ilk adım olacak. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;