Afrika

Orta Afrika'da iki Fransız askeri öldü

Müslümanlarla Hristiyanlar arasındaki çatışmalar sürüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande başkent Bangui'ye gitti.

ORta Afrikalı siviller Fransız askerleriyle silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda arada sıkışıp kaldı. [AFP]

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, orta afrika cumhuriyeti'nde çıkan çatışmada iki fransız askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

al jazeera’ya bilgi veren üst düzey bir savunma bakanlığı yetkilisi, iki askerin pazartesi günü başkent banqui’deki çatışmalarda öldüğünü söyledi. 

nelson mandela'nın cenaze töreni için güney afrika'da bulunan hollande'ın salı akşam saatlerinde orta afrika'ya geçti. özel uçakla başkent bangui'ye indi.

fransa askerleri, bm güvenlik konseyi kararıyla orta afrika'daki hıristiyan ve müslüman milislerin silahsızlandırılması için bu ülkeye konuşlandırılmıştı.

'birlik' darbesi kaos getirdi

fransa’nın elmas ve altın madeni zengini orta afrika cumhuriyeti’nde 1600 askeri bulunuyor. bu askerler, çoğunluğu hristiyan olan ülkede müslüman seleka grubunun mart ayında darbeyle iktidarı ele geçirmesinin ardından gönderildi.

seleka üyeleri 18 mart’da beş bakanı rehin alıp, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve kendi üyelerinin orta afrika cumhuriyeti ordusuyla birleştirilmesini talep etmişti.

devlet başkanı francois bozize bu talebi kabul etmeyince ‘birlik’ anlamına gelen seleka güçleri, başkentin içlerine kadar ilerledi ve iktidarı ele geçirdi.

nüfusun dörtte biri aç

müslüman gurubun darbesi ülkede hristiyanlarla müslümanlar arasında çatışmaları tetikledi. dokuz ayda kaosa sürüklenen ülkede, çatışmalar  dört milyon bin nüfuslu ülkeyi tamamen sardı. ölenlerin sayısı bilinmiyor.

özellikle kırsal kesimlerin hayatla bağı kopmuş durumda. 500 bine yakın insan evlerinden kaçtı. nüfusun dörtte birinin acil gıda yardımına ihtiyacı var. başkent banqui dışındaki hastaneler hizmet veremiyor.

obama'dan müdahaleye destek

fransa’nın başını çektiği batılı ülkeler orta afrika’daki duruma müdahale edilmezse ‘soykırım’ yaşanabileceği uyarısı yapmıştı. ardından fransa, bm kararıyla ülkeye müdahale etti. ayrıca afrika birliği’nden askerler de 'barış gücü' olarak gönderildi. müdahalenin çapı altı bin askere kadar genişletildi.

abd başkan barack obama da pazartesi yaptığı açıklamada orta afrika cumhuriyeti’ndeki askeri müdahaleyi destekleyeceklerini söyledi.

nelson mandela’nın cenazesi için yola çıkan obama, uçakta verdiği sesli mesajda orta afrika cumhuriyeti’ndeki müslüman ve hıristiyan liderleri de cemaatlerini 'sukunet ve barış telkin etmelerini' istedi.

kaynak: aljazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;