Afrika

Orta Afrika'da 'silah bırak' çağrısı

Hristiyan ve Müslüman gruplar arasındaki çatışmaları sona erdirmeye çalışan Fransa, çağrıya uyulmadığı takdirde zor kullanılacağını açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

394 kişi öldü

Ülkede karışıklık hakim

'Acil gıda yardımı' uyarısı

Fransa Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine ülkeye 1600 asker gönderdi [Reuters]

orta afrika cumhuriyeti'nde hristiyan ve müslüman gruplar arasındaki çatışmaları durdurmak için operasyon başlatan fransa tarafları silahsızlandırma çalışmalarına başlıyor. başkent bangui'deki fransız birlikleri önce 'silahlarınızı bırakın' çağrısı yapacak, çağrıya uyulmazsa güç kullanacak. 

fransız lci televizyonuna konuşan savunma bakanı jean-yves le drian, "önce kibarca rica edeceğiz, olumlu tepki vermezlerse silahlarını zorla alacağız. operasyon zaman alacak" dedi.

fransa'nın ve orta afrika cumhuriyeti hükümetinin 'kışlalarınıza dönün' çağrılarına karşın silahlı gruplar başkentte pazar akşamı da sokaktaydı. militanlar fransız birliklerinin gözleri önünde kamyonetlerle başkanlık sarayı yakınlarında boy gösterdi. görgü tanıkları gün boyunca çeşitli bölgelerde silah sesleri duyduklarını söyledi.

394 kişi yaşamını yitirdi

ülkede geçen hafta üç gün boyunca süren çatışmalarda uluslararası kızıl haç örgütüne göre 394 kişi öldü. 

çatışmalar hız kesmeyince fransa birleşmiş milletler güvenlik konseyi kararıyla eski sömürgesi olan ülkeye bin 600 kişilik barış gücü gönderdi. hali hazırda görev yapan afrika birliği barış gücünün de asker sayısını 3 bin 500'den 6 bine çıkarması bekleniyor. 

orta afrika cumhuriyeti'nde mart ayında seleka adlı isyancı grubun devlet başkanı françois bozize'yi devirip kontrolü ele geçirmesinden bu yana karışıklık hakim. ülkenin farklı bölgelerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle 4 milyon 600 binlik nüfusun onda biri evlerini terk etmek zorunda kaldı. afrika birliği barış gücü de bu çatışmalar üzerine gönderildi. bm'ye göre bir milyondan fazla kişi acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. 

çatışmalar dini kimliğe büründü

ittifak anlamına gelen seleka çoğunluğunu ülkenin kuzeyindeki müslümanların oluşturduğu farklı grupları çatısı altında topluyor. bu gruplar 1960'taki bağımsızlık ilanından bu yana görev yapan hristiyan ağırlıklı hükümetler tarafından ihmal edilmekten şikayetçi. 

geçen aralık ayında isyan eden grup mart ayında bozize'yi devirince grubun lideri michel djotodia geçici başkanlık koltuğuna oturdu. djotodia, ülkenin ilk müslüman devlet başkanı oldu. o tarihten bu yana ülkede birbirine rakip gruplar arasındaki çatışmalar daha dini bir kimliğe büründü. 

djotodia hükümet olarak herhangi bir dini grubu hedef almadıklarını söylüyor. uluslararası toplumu bu konuda ikna etmek amacıyla göreve geldikten sonra seleka'yı lağvettiğini açıkladı. ancak djotodia grup üzerindeki nüfuzunu kaybedince seleka hristiyan köylerine saldırdı. hristiyanlar da bunun üzerine anti-balaka (anti-pala) adlı bir milis gücü oluşturdu. geçen haftaki çatışmalar da ağırlıklı olarak bu iki grup arasında yaşandı. 

orta afrika cumhuriyeti'nde müslümanlar nüfusun yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;