Orta Afrika Cumhuriyeti

Orta Afrika'ya AB askeri

AB Konseyi, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki BM barış gücü operasyonuna destek için bin asker gönderme kararı aldı.

AB Konseyi, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne bin asker gönderme kararı aldı. [AFP]

avrupa birliği (ab) konseyi, mezhep çatışmaları ve sivillere yönelik şiddetin arttığı orta afrika cumhuriyeti’ne barış gücü askeri gönderme projesini başlattı.

"ab barış gücü orta afrika cumhuriyeti" (eufor rca), adlı barış gücü operasyonu, birleşmiş milletler (bm) ve afrika birliği barış gücü askerlerine destek verecek.

bm’nin talebiyle şubat 2014’te kurulan birlik, bin askerden oluşuyor. ilk etapta altı ay için görevlendirilen barış gücünün bu süre için bütçesi 26 milyon euro olarak belirlendi.

ab dış ilişkiler ve güvenlik politikasından sorumlu yüksek temsilcisi catherine ashton, “bu operasyonun hayata geçirilmesi, ab’nin orta afrika’da istikrar ve güvenliği sağlamadaki uluslararası çabada kararlılıkla rol aldığının göstergesidir” dedi.

darbeden iç savaşa

çoğu müslümanlardan oluşan seleka grubunun mart ayındaki darbeyle iktidarı ele geçirmesinin ardından, 4,6 milyon nüfuslu ülkenin yarısı yardıma muhtaç hale geldi. bir milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

“anti-pala” adlı hristiyan grup, seleka’ya karşı silahlanırken, bm’ye göre iki grup arasındaki çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. afrika birliği’nden 4 bin 600 asker barış gücü misyonuyla ülkeye konuşlandırılsa da çatışmalar durdurulamadı. fransa eski sömürgesine yaklaşık bin 600 askerle müdahale etti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;