Orta Afrika Cumhuriyeti

Orta Afrika’ya yeni Cumhurbaşkanı

Müslümanlarla Hristiyanlar arasındaki çatışmaların şiddetlendiği Orta Afrika Cumhuriyeti’nde geçici cumhurbaşkanı seçilen Catherine Samba-Panza, yemin ederek görevine başladı. Samba-Panza tüm taraflara silah bırakmaları çağrısı yaptı.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Geçici cumhurbaşkanı yemin etti

Hristiyan Müslüman çatışması şiddetleniyor

Samba-Panza silah bırak çağrısı yaptı

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius da yemin törenine katıldı. [AFP]

geçici cumhurbaşkanı catherine samba-panza, çok sayıda uluslararası ve yerel yetkilinin katıldığı törenle yemin etti. törende, ‘’tüm militan gruplara, silahlarını bırakmaları ve ülkedeki sorunun çözümü için çalışmaları’’ çağrısında bulundu.

catherine samba-panza, orta afrika cumhuriyeti’nin ilk, afrika kıtasında da 3'üncü kadın cumhurbaşkanı oldu.

yemin törenine katılmak için bangui’ye gelenler arasında fransa dışişleri bakanı laurent fabius da yer aldı.

soykırım uyarısı

bm genel sekreteri ban ki-moon'un soykırımı önleme konusundaki özel danışmanı adama dieng, orta afrika cumhuriyeti’ndeki çatışmaların “insanlığa karşı suç ve soykırım”la sonuçlanma riskinin yüksek olduğunu söylemişti. geçen ay orta afrika cumhuriyeti’ndeki gözlemleri hakkında bm güvenlik konseyi’ne bilgi veren adama dieng, ülkede çocukların bile kafalarının kesildiğini, bazı köylerin tamamen yakıldığını, hukuki düzenin tamamen çöktüğünü belirtmişti. “yaygın ve çok büyük insan hakları ihlalleri” yaşandığını belirten senegalli diplomat,  “iki topluluk arasındaki nefretin düzeyi beni şoke etti” demişti.

‘1 milyon kişi evlerini terketti’

çoğu müslümanlardan oluşan seleka grubunun martta ki darbeyle iktidarı ele geçirmesinin ardından, 4,6 milyon nüfuslu ülkenin yarısı yardıma muhtaç hale geldi. bir milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

“anti-pala” adlı hristiyan grup, seleka’ya karşı silahlanırken, bm’ye göre iki grup arasındaki çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. afrika birliği’nden 4 bin 600 asker barışgücü misyonuyla ülkeye konuşlandırılsa da çatışmalar dindirilemedi. fransa eski sömürgesine yaklaşık 1600 askerle müdahale etti.

geçen hafta avrupa birliği de altı yıldır ilk kez yabancı topraklara asker gönderme kararı aldı. çatışmaların şiddetlendiği dönemde geçen hafta ülke geçici devlet başkanını seçti. başkent banqui’nin eski belediye başkanı catherine samba-panza, seçimi kazandıktan sonra silahlı grupları diyaloğa davet etme sözü verdi. ancak henüz hristiyan ve müslüman silahlı gruplar arasında diyaloğun işaretleri gelmiş değil.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;