Türkiye-ABD ilişkileri

Ortak hedef Mumbuç-Mare hattı

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Blinken, Türkiye ile ortak hedeflerinin Mumbuç’tan Mare’ye kadar olan bölgeyi IŞİD’e kapatmak olduğunu söyledi. Fırat Nehri’ne kadar sınırın kapatılmasını ‘en büyük başarı’ olarak adlandırdı ve ‘yerel güçlere destek verileceğini’ söyledi.

abd dışişleri bakanı yardımcısı antony blinken, telekonferans yöntemiyle düzenlediği bilgilendirme toplantısında, çeşitli ülkelerden gazetecilerin sorularını yanıtladı. blinken’a gelen soruların önemli bir kısmı işid’le mücadele ve suriye’de süren savaşla ilgiliydi.

“suriye’nin kuzeyinde, türkiye sınırındaki 98 kilometrelik alanın işid’den temizlenmesi için planlar yapılıyor. bildiğimiz kadarıyla türkiye özgür suriye ordusu ile işbirliği yapmak istiyor ancak abd, suriye demokratik güçleri’ne destek oluyor. bu anlaşmazlığın çözülmesi için süren görüşmeler hangi noktada? herhangi bir uzlaşma var mı?” sorusuna blinken şu yanıtı verdi:

“türkiye ile ortak hedefimiz, bu hattı kapatmak için birlikte çalışmak. bildiğiniz gibi geçen yıl bu konuda kaydedilen en büyük başarı, sınırın fırat nehri’ne kadar olan yüzde 90’lık bölümünü daeş’in elinden almak oldu. fakat hâlâ mumbuç cebi denilen bir açık alan var ve daeş bu alandan yabancı savaşçı geçişini sağlıyor, türkiye’ye, avrupa’ya ve amerika’ya yönelik saldırılar planlıyor ve gerçekleştiriyor. türkiye ve abd, diğer kilit ortaklarla birlikte, bu alanı kapatmak için yakın çalışma içerisinde. bunu yapmak için yerel güçleri destekleyeceğiz. kuzeybatıda, mare hattı denilen bölgeyi daeş’in elinden geri almak için verilen çabayı görmüşsünüzdür. bu konuya odaklanmış olduğumuzu ve başarmak için birlikte çalıştığımızı söyleyebilirim.”

blinken, mumbuç’a yönelik operasyonla ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı.

pkk’nın suriye kolu pyd, abd’nin hava bombardımanı desteğiyle sınırın en doğusundan fırat nehri’ne kadar olan bölgenin kontrolünü işid’den almıştı. ancak pyd’nin fırat nehri’nin batısına geçmesine türkiye itiraz ediyor ve ‘kırmızı çizgisi’ olarak belirtiyor.

fırat nehri’nin batısında, sınırın yaklaşık 30 kilometre güneyindeki mumbuç bölgesi işid’in kontrolünde. şehir, işid’in merkezi rakka’ya giden ikmal yolu üzerinde olduğu için işid’den temizlenmesi planlanıyor. pyd’nin başını çektiği suriye demokratik güçleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre abd, bu bölgede işid’e yönelik bir operasyona hazırlanıyor. ancak bunun için türkiye’nin itiraz ettiği sdg ile işbirliği yapmayı öngörüyor.

“türkiye’ye yönelik saldırıları çok ciddiye alıyoruz”

blinken’a ocak ayından bugüne kadar 21 kişinin ölümüne yol açan kilis’e yönelik işid saldırıları da soruldu. özellikle bu konuyu bir gün önce türk dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu ile telefonda görüştüğünü belirten blinken, ‘ne yapabileceklerini görmek amacıyla türkiye ile çalıştıklarını’ söyledi:

“işid’in suriye’den türk topraklarına ve kilis’teki sivillere yönelik düzenlediği saldırılardan büyük endişe duyuyoruz. bu tehditle mücadelesinde türkiye’ye yardım etmek için ne yapabileceğimizi görmek amacıyla türkiye ile çok yakın temas ve işbirliği içerisindeyiz. dün meslektaşım feridun sinirlioğlu ile de bu konuyu telefonda görüştük. sizi temin ederim, abd daeş tarafından yaratılan bu tehditle mücadelesinde türkiye’ye yardım etmek için çalışıyor.

“hem sınırın diğer yanından gelen hem içeriden yapılan, istanbul, ankara ve diğer yerlerdeki terör saldırılarında türk sivillerin ölmesinden derin endişe duyuyoruz. nato müttefikimiz türkiye’nin bu sorunla başa çıkması için yakın işbirliği içindeyiz ve bunu çok ciddiye alıyoruz.”

‘birleşik suriye için çalışıyoruz’

bir kürt devleti ya da yapılanmasına abd’nin yaklaşımıyla ilgili olarak da, washington’un daha önce birkaç kez dile getirdiği söylemi tekrarladı:

“ülkeyi bir arada tutacak, kurumları işleyen, seküler ve tüm grupların orantılı söz sahibi olacağı bir hükümete sahip, birleşik bir suriye için çalışıyoruz. ülkedeki durumu daha da karıştıracak durumlar, çok büyük sorunların çözülmesi yerine devam etmesine yol açar. hedefimiz suriye’yi bir bütün olarak korumak ve siyasi geçiş sürecini sağlamak.”

22-23 mart tarihlerinde ankara’ya bir ziyaret gerçekleştiren blinken, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ve bakanlık müsteşarı feridun sinirlioğlu ile görüşmüştü. cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın, pyd konusunun blinken’ın ziyaretinde ele alındığını söylemişti.

washington ile pyd gerginliği

türkiye ile abd ilişkileri, abd'nin suriye sahasında pkk'nın suriye kolu olan pyd'nin silahlı kanadı ypg'ye verdiği destekten dolayı bir süredir gergin.

abd dışişleri bakanlığı sözcü yardımcısı marie harf, ekim 2014’te pyd’yi "terör örgütü" olarak görmediklerini açıklamış, washington yönetimi eylül 2015’te de pyd’nin silahlı kanadı ypg’yi de "terör örgütü" olarak görmediğini ilân etmişti.

haritanın büyük hâlini görmek için tıklayınız.
Haritanın büyük hâlini görmek için tıklayınız.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;