Gülen örgütü soruşturmaları

'Ortaya cemaatler çıkıyor'

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, imam hatiplerin ve ilahiyat fakültelerinin bir dönem kapatılmasını eleştirdi; "Bunları kapatırsanız ortaya cemaatler, işte onların yetiştirdiği adamlar çıkıyor" dedi.

[Fotoğraf: DHA]

almanya'nın köln kentinde, avrupa atatürkçü düşünce dernekleri federasyon'un (avrupa-add) düzenlediği "20. yüzyıl'ın en büyük lideri atatürk" konulu toplantıya eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ konuşmacı olarak katıldı. türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirten başbuğ, toplumun bölünmüşlük yaşadığını savundu. konuşmasında ayrıca, imam hatip okulları ve ilahiyat fakültelerinin tevhid-i tedrisat kanunu ile kurulduğunu hatırlatan başbuğ, bu okulların bir dönem kapatılmasını eleştirdi. ilker başbuğ, "bu okulları kapatırsanız ortaya cemaatler, bilmem neler, işte onların yetiştirdiği adamlar çıkıyor" dedi.

ilker başbuğ'un açıklamaları şöyle:

"benim değerlendirmeme göre toplumsal olarak zor bir dönemden geçiyoruz, o bir gerçek yani. türkiye cumhuriyeti olarak, tarihsel olarak cumhuriyet'in en karmaşık hatta toplumun bölünmüşlüğü açısından gerçekten çok ciddi, her konuda nerdeyse bölünme içinde olduğu bir an içindeyiz. dolayısıyla bu süreçten nasıl çıkacağız önemli bir konu. amam önemli olan şu, konulara sadece görmek istediğimiz veya söylemek istediğimiz noktalardan bakmamak lâzım. çok ani reaksiyon gösteriyoruz, ani. kimsenin toplumun ikiye ayrılmasından mutluluk duymaması lâzım. bütünlüğe ihtiyacımız var, belki de birbirimizi daha doğru anlamaya ihtiyacımız var. empati yapmaya ihtiyacımız var ama bu yok. hep karşılıklı gerginliklerle geçiyor. bu konuda siyasetçilerin devlet adamı olma noktasına gelmeleri lâzım. bugün türkiye'de esas sorun da kültürel bölünmüşlük. yaşam tarzları farklı. türkiye'nin bir kısmının yaşama bakışı, yaşayışı farklı, öbür taraf çok farklı. halbuki bir sentezin olması lâzım yani bütünleşmesi gerekiyor. bunu bütünleştirmek için iki tarafa da görev düşüyor. ben onu yapmaya çalışıyorum."

"cumhuriyet tarihindeki en yanlış noktalardan biri"

ilker başbuğ konuşmasında ayrıca türkiye'nin nüfusunun yüzde 99'unun müslüman olduğunu belirterek, "tabii ki din adamına ihtiyaç var. bu din adamlarını yetiştirmek de devletin işi" dedi.

tevhid-i tedrisat kanunu'nun 4. maddesine gönderme yapan başbuğ, şöyle devam etti:

"3 mart 1924, tevhid-i tedrisat kanunu'nun 4. maddesi diyor ki, 'yüksek din adamlarını yetiştirmek üzere ilahiyat fakültesi, imam ve hatip yetiştirmek içinse mektepler açılacaktır.' özellikle küçük yerlerde, köylerde, kasabalarda halk din adamlarının söylediklerine çok itibar eder. o zaman bunu yetiştireceksiniz. peki ne olmuş? kanun çıkıyor ve 1924'te imam hatip mektepleri açılıyor. maalesef 1932 yılında imam hatip okulları kapatılıyor. neden? işte şeyh sait isyanı var; isyanlar var. tamam. bunu neden olarak kabul edebiliriz. bu okulların kapatılmasına öğrenci sayısının düşük olmasını mazeret olarak gösterenler var ki, belki de cumhuriyet tarihinde yapılmış en yanlış noktalardan bir tanesi. bakın aynı zamanda 1924'te ilahiyat fakültesi açılıyor. o da kapatılacak bir müddet sonra. kaba çizgileriyle söylersek 30 ile 50 arasında türkiye'de din adamı yetiştiren okul yok. ne oluyor o zaman, işte bu adamlar çıkıyor. cemaatler, bilmem neler, onların yetiştirdiği adamlar çıkıyor. aydın din adamı diyorsunuz. yok. sıkıntı var. bırakıyorsunuz o alanı. alanı niye bırakıyorsunuz?"

toplantıda avrupa-add genel başkanı dursun atılgan da bir açılış konuşması yaptı.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;