Bilim-Teknoloji

Otomobiller acil durumda çağrı yapacak

Avrupa Parlamentosu'nun alt komisyonunda alınan karara göre otomobillere kaza anında otomatik olarak acil yardım merkezlerine bilgi verecek bir sistem kurulacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Yeni sistem kazalardaki ölüm oranlarını azaltması bekleniyor
Yeni sistem kazalardaki ölüm oranlarını azaltması bekleniyor [Fotoğraf: Shutterstock]

otomobil kazalarını önlemek için sürücüsüz araçlar üzerinde çalışan firmalara farklı bir uygulama geliyor. avrupa parlamentosu alt komisyonlarından olan piyasa komitesi tarafından alınan karara göre otomobil üreticileri araçlarına ecall adı verilen bir sistem kuracak. bu sistem bir kaza anında 112 acil numarasını otomatik olarak arayacak bilgi verecek.

ecall sistemi aracın durumunu, hangi yakıt türü kullandığını, konumunu ve kaza saatini acil yardım birimine iletecek. komisyonda kabul edilen bu kararın hayata geçmesi için önce üye ülkelerin onay vermesi ve son olarak avrupa parlamentosu'nda görüşülüp onaylanması gerekiyor. yeni tasarının parlamentoya tahmini geliş tarihi mart 2015 olarak gösteriliyor. eğer karar onaylanırsa otomobil üreticileri araçlarda acil yardım merkezlerini aramak için düzenlemeler yaparak bu sisteme uyumlu hale getirecekler. sistemin ilk etapta yeni üretilen araçlarda kullanılması düşünülüyor.

sistemin ilk olarak binek araçlarında kullanılması planlanıyor. ilerde sistemin otobüs ve kamyon gibi ticari araçlar için de kullanılması düşünülüyor. geçen yıl 26 bin kişinin hayatını trafik kazalarında kaybettiği avrupa birliği ülkelerinde yeni sistemle ölümlü kazaların azaltılması hedefleniyor.

kaynak: avrupa birliği

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;