Türkiye

Öykü’nün kalbi dayanamadı

Yaklaşık 6 aydır kalp nakli için bekleyen Öykü Ertok, bu sabah hayatını kaybetti. 13 yaşındaki Öykü’ye 1,5 yaşındayken hipertrofik kardiyomiyopati teşhisi konulmuştu. Öykü, uygun kalp bulunamadığı için hayata veda etti.

Konular: Türkiye, Sağlık
Öykü, 6 aydır uygun kalp naklinin gerçekleşmesini bekliyordu. [Fotoğraf: Twitter]

öykü’nün hayatını kaybettiğini babası tugay ertok, twitter’dan duyurdu. baba ertok, “her öykünün bir sonu var. başımız sağolsun. biricik kızımı, evlâdımı, prensesimi kaybettik” şeklinde duyurdu.

13 yaşındaki öykü, 6 aydır uygun kalp naklinin gerçekleşmesini bekliyordu. ankara başkent hastanesi’nde tedavi altında olan öykü’nün yaklaşık bir buçuk ay önce kalbi durmuş ve doktorları tarafından uyutulmuştu. bunun üzerine baba tugay ertok, sosyal medyadan sağlık bakanlığı’na çağrıda bulunmuş ve kızının nakil bekleyenler sırasında ‘acilin aciline’ alınmasını istemişti. kısa bir süre sonra de öykü, ‘acilin acili’ listesine alınmıştı. öykü’ye 1,5 yaşındayken hipertrofik kardiyomiyopati teşhisi konulmuştu.

kalp bulunamadı

türkiye’de 28 bin 133 hasta organ nakil listesinde. 659 kişi kalp bekliyor. organ bağışı konusundaki en büyük sıkıntı beyin ölümü gerçekleşen hastalardan bağışın yeteri kadar olmaması. sağlık hizmetleri genel müdür yardımcısı uzm. dr. arif kapuağası daha önce yaptığımız röportajda toplumsal farkındalığın önemine dikkat çekmişti.

“günümüzde 25000’den fazla hastamız organ nakli olmayı beklemektedir. her yıl yaklaşık 4.000 yeni hastamız bu listeye eklenirken, kadavra organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle yılda yaklaşık 2.000 vatandaşımız organ nakli olamadan hayatını kaybetmektedir. bunun yanında 2014 yılında 1074’ü kadavradan olmak üzere toplam 4264 organ nakli gerçekleştirilmiştir. bundan sonraki aşama olan aile onayı ve organ bağışı oranlarının artırılmasına yönelik toplumsal farkındalık çalışmalarımız da tüm hızıyla sürmektedir.”

Kapuağası: Kadavradan bağış oranının yetersiz olmasından dolayı ülkemizde canlı vericili nakiller ağırlıklı olarak yapılmaktadır
[[Fotoğraf: AA]]

kapuağası’na göre en önemli engel önyargılar.

“belirli bir yaşın üzerindeki vatandaşlarımızın zihninde yerleşmiş olan yanlış inanışlar organ bağışı konusundaki en önemli engellerdir. ancak bu yanlış inanışları düzeltmeye yönelik sağlık bakanlığımızın ve bu alanda çalışan sağlık profesyonellerimizin yoğun ve özverili çabalarıyla bu bilincin oluşmaya başladığı görülmektedir. … diyanet işleri başkanımızın bizzat katılımlarıyla da 500’den fazla din adamımıza organ bağışı ile ilgili bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir. özellikle medya, organ bağışı konusundaki toplumsal farkındalığın artırılması hususunda son derece önemli role sahiptir.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;