Ekonomi

Özbekistan yüzde 8 büyüdü

Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, 2013 yılında ülke ekonomisinin yüzde 8 büyüdüğünü, borcun milli gelire oranının ise yüzde 17 olduğunu açıkladı.

Konular: Küresel ekonomi

Haberin Öne Çıkanları

Dış ticaret fazlası 1.3 milyar dolar

Enflasyon yüzde 6.8

Sanayi üretimi yüzde 8.8

2000 yılında yüzde 14,2 oranında olan, sanayinin GSMH'deki payı 2013 yılında yüzde 24,2'ye ulaştı.

özbekistan bakanlar kurulu'nun 2013 yılı sosyal-ekonomik gelişme sonuçları ve 2014 yılı perspektifleriyle ilgili toplantısında konuşan cumhurbaşkanı kerimov, 2013 yılında ülkenin sosyal, ekonomik alanlarda dengeli politikalar izlendiğini, modernizasyon çalışmaları yapıldığını ve ekonominin çeşitlendirilmesi konusunda gelişmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

kerimov, geçen sene ülke ekonomisinin yüzde 8 oranında büyüdüğünü, bu çerçevede sanayi ürünleri üretiminin yüzde 8,8, tarım sektörünün yüzde 6,8, ihracat hacminin yüzde 10,9, hizmetler sektörünün yüzde 13,5 oranda büyüdüğünü belirterek, 2013 yılında ülkedeki enflasyon oranının öngörülen parametrelerin altında gerçekleştiğini ve geçen sene yüzde 6,8 oranında enflasyonun meydana geldiğini dile getirdi.

borç ihracatın yüzde 60’ı

özbekistan'ın toplam dış borcunun gsmh'nin yüzde 17'sine, ülkenin ihracat hacminin ise yaklaşık yüzde 60'ına tekabül ettiğini kaydeden kerimov, bunun dışarıdan borç alma konusunda derin ve her yönüyle iyi düşünülmüş bir yaklaşımın sonucu olduğunu belirtti.

kerimov, 2013 yılında ekonomi alanındaki vergi oranlarının yüzde 21,5'ten yüzde 20,5'e, özel şahıslara uygulanan gelir vergisinin en asgari oranının ise yüzde 9'dan yüzde 8'e indirilmesine rağmen, geçen sene devlet bütçesinin yüzde 0,3 fazla verdiğini kaydederek, geçen sene devlet bütçesi harcamalarının yüzde 59,3'ünün sosyal sektöre ayrıldığını ifade etti.

190 bin kobi

ülkedeki reformlar sonucunda 2000 yılında yüzde 14,2 oranında olan, sanayinin gsmh'deki payının yüzde 24,2'ye ulaştığını kaydeden kerimov, geçen sene ülkede 26 bin kobi'nin faaliyete başladığını ve böylece ülkedeki kobi sayısının 190 bine ulaştığını belirtti.

islam kerimov, 2000 yılında ülke gsmh'sinin yüzde 31'i kobi'ler tarafından üretilirken, bu oranın yüzde 55,8'e ulaştığının altını çizerek, sanayi ürünlerinin yüzde 23'ünün, ürün ihracatının yüzde 18'inin kobi'ler tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi.

dünyadaki istikrarsızlığa rağmen, 2013 yılında ihracat hacminin yüzde 10,9 oranında arttığını, dış ticaret fazlasının 1 milyar 300 milyon dolar olduğunu kaydeden kerimov, 2013 yılında değerli metal fiyatlarının belirgin ölçüde düşmesine rağmen, ülkenin altın-döviz rezervlerinin geçen yıl içerisinde yüzde 2 oranında arttığını dile getirdi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;