İsrail - Filistin sorunu

Özgürlük Filosu yeniden Gazze'ye gidecek

İsrail’in 2010 yılında Mavi Marmara filosuna saldırısının ardından filo organizatörleri Gazze’ye uygulanan ablukayı kırmak ve Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek için gemilerle tekrar yola çıkacak.

Konular: Gazze
Özgürlük Filosu yeniden Gazze'ye doğru yola çıkacağını İstanbul'da düzenlediği bir basın toplantısıyla duyurdu. [Fotoğraf: İHH]

aralarında ihh insani yardım vakfı ile isviçre, kanada, norveç, fransa, ingiltere, güney afrika, ispanya’dan temsilcilerin de olduğu özgürlük filosu koalisyonu (freedom  flotilla coalition) istanbul’da ihh binasında bir basın açıklaması yaptı.

koalisyon adına açıklamayı okuyan israil asıllı isveç vatandaşı dror feiler özgürlük filosu'nun 2014 yıl içinde tekrar gazze’ye gitme kararı aldığını söyledi. açıklamada “özgürlük filosu koalisyonu istişareleri sonucunda gazze’nin yeniden özgürleşmesi için bütün dünya halklarının gazze’deki ablukayı delmesi ve gazze’ye yeniden yelken açılması gerektiğine kanaat getirmiştir” ifadelerini kullanıldı.

ancak feiler filonun ne zaman, kaç kişilik bir ekiple, hangi ülke ve limanlardan yola çıkacağı konusunda net bir bilgi vermedi, sadece gemilerde insani yardım malzemeleri olacağını belirtti.

koalisyonun sözcüsü dror feiler mavi marmara gemisinin de yola çıkacak gemiler arasında olup olmadığı ve yola çıkarsa türk donanmasının eşlik edip etmeyeceği ile ilgili bir soru üzerine ise hangi gemilerin yola çıkacağının henüz netleşmediğini tekrarladı. feiler ayrıca bu inisiyatifin sivil olduğunu, askeri bir koruma istemediklerini vurguladı.

türk hükümetinden bir destek alıp almadıkları yönünde bir soruya ise dror feiler, kimseden destek almadıklarını, bir destek arayışında da olmadıklarını belirterek, “sadece çıkacağımız limanın yasal prosedürlerini tamamlayıp çıkmayı planlıyoruz” dedi.

komisyon dünyanın çeşitli limanlarında ve denizlerinde eylem ve protestolar düzenlemeye de hazırlanıyor. eylemlerin amacı gazze’ye deniz yollarının açılması ve filistinlilerin deniz yolu ile giriş ve çıkışların daha kolay bir hale gelmesi. 

koalisyon üyelerinden ehab lotayef, bütün devletleri insan hakları ve filistin halkının özgür hareket etme haklarını müdafaa etmeye, gazze’ye yola çıkacak olan gemilere imkan sağlamaya çağırdı.

ihh insani yardım vakfı adına konuşan durmuş aydın, ihh’nın 2009’yılındna bu yana koalisyon üyesi olduğunu, gazze’deki ablukanın kalkması için yapılan çalışmaları destekleyeceklerini belirtti.

israil'in gazze'ye uyguladığı ablukayı kırmak amacıyla yola çıkan beş gemi 2008 yılında ablukayı denizden kırmayı başarmıştı. ancak israil, 2010 yılında yola çıkan mavi marmara gemisine saldırı düzenlemiş, bu saldırıda 10 türk hayatını  kaybetmiş, 50'den fazla kişi de yaralanmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;