Pakistan

Pakistan'ın kadın polisleri

Eğitim alamıyorlar, ciddi hiçbir olayda görevlendirilmiyorlar, polis merkezlerinde sanki yoklarmış gibi muamele görüyorlardı. Asmat Ara, Pakistan'daki kadın polislerin kaderini değiştirdi. Ülkenin kuzeyindeki Peşaver kentinde amir yardımcılığına kadar yükselen Ara'nın Pakistan'daki kadın polisler için verdiği mücadeleye tanıklık edin.

Konular: Pakistan

"tünelin sonunda kadınlar için hiç ışık yoktu. tek düşündüğüm şey polislikten ayrılmaktı." 

bu sözler, pakistan'ın ilk kadın polislerinden biri olan asmat ara'ya ait. ara, amir yardımcısı. ülkenin kuzeyinde, hayber-pahtunhva eyaletinin merkez kenti peşaver'de 1996'dan beri trafik polisi olarak çalışıyor. 

ara, göreve başladığında eyaletteki kadın polis sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini anlatıyor. polis olmayı başaran kadınların da ne kurum içi eğitim alabildiğini ne de herhangi ciddi bir olayda görevlendirildiklerini söylüyor.

ilk polislik yıllarında sürekli mesleği bırakmayı düşünse de bir süre sonra ara mücadele etmeye karar verdi: 

"bu durumu değiştirmek ve değişimi zorlamak için mücadele etmeye karar verdik. yavaş yavaş çalışmaya başladık. eğitimlerimizi aldık. onlara kadınların bu işi yapabilecek kapasitede olduğunu söyledik."

 amir yardımcılığına kadar yükseldi 

ara, bugün peşaver'deki trafik biriminde amir yardımcılığı pozisyonuna kadar yükseldi. ülkedeki kadın polislere yönelik ön yargıyı kırdı. diğer kadın polislerin eğitimlerini yapmak artık onun işinin bir parçası.

her şeye rağmen "değişimin" tam olarak gerçekleşmesinin biraz daha zaman alacağını düşünüyor ara.

çünkü hâlâ kentte devriyeye çıktığında caddelerdeki insanların meraklı bakışlarıyla karşılaşıyor: 

"burada kadınlar pek öyle dışarı çıkmazlar. o yüzden devriyede bir kadın polis görmek halk için çok alışıldık bir şey değil." 

kadınların masası

ara, 20 yıl öncesine göre bugün gelinen noktadan memnun. polis merkezlerinde kadınlar için özel masaların oluşturulmasını en büyük başarıları olarak tanımlıyor. bu masaları kadın polisler yönetiyor, amaç eyaletteki şiddet mağduru kadınların adalet sistemine erişiminin önünü açmak, onları teşvik etmek. bugün bölgede 600 kadın polis memuru görev yapıyor. bu sayı, pakistan'ın tamamındaki polis sayısının sadece yüzde 1'ine denk geliyor. ara, bu sayının ileriki yıllarda artacağından emin:  

"bir değişim gerçekleşiyor. artık ülkedeki kadınlar kendilerini temsil edebilecek insanlar olduğunu biliyor. sistemin onlar için de çalışacağına inanıyorlar." 

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;