İşgal sonrası Afganistan

Panetta: Savaşı kazanıyoruz

Washington’un çekilme hazırlıkları yaptığı Afganistan’a giden ABD Savunma Bakanı, 'kendini koruyabilen bir ülke yaratacaklarını' söyledi.

Konular: Dünya, Afganistan

Haberin Öne Çıkanları

Askerlere moral verdi

Karzai ile buluşuyor

Türkiye'ye geliyor

ABD’li bakan, ülkenin doğusundaki Paktika eyaletinde yer alan Amerikan üssünde konuşma yaptı.
ABD’li bakan, Afganistan'ın doğusundaki Paktika eyaletinde yer alan Amerikan üssünde konuşma yaptı. [Reuters]

10.000 asker evine dönüyor

abd başkanı barack obama, 2009 yılının aralık ayında 2014 yılı itibarıyla ülkedeki tüm abd askerlerini geri çekme kararı verdiğini açıklamıştı.buna göre, ilk etapta 2011 yılı sonuna kadar yaklaşık 10 bin, 2012 yılı yazına kadar ise ek 23 bin askerin evine dönmüş olması planlanıyor.

abd savunma bakanı leon panetta, sürpriz bir kararla gittiği afganistan’da, ülkesinin burada verdiği ‘güç savaşı’ kazanmakta olduğunu söyledi.

temmuz'da koltuğu devralmasından bu yana ikinci kez afganistan'a giden panetta’nın salı günü başlayan ziyareti, washington yıl sonunda bu ülkedeki askerlerinin bir bölümünü çekmeye hazırlanırken geldi.

abd’li bakan, ülkenin doğusundaki paktika eyaletinde yer alan amerikan üssünde yaptığı konuşmada, “doğru yönde hareket ediyoruz ve bu güç savaşta galip geliyoruz” dedi ve taliban ya da el kaide'nin afganistan'da barınmasını engelleme sözü verdi.

yaklaşık 200 abd askerine seslenen panetta, “burada afganistan'da, kendini yönetebilen ve koruyabilen bir ülke yaratacağız” diye konuştu.

islamabad yönetimi ile son dönemde bozulan ilişkilere de değinen bakan, bu ülke ile ilişkileri sürdürmenin ‘zor, karmaşık ama aynı zamanda önemli olduğunu’ söyledi.

panetta’nın afganistan devlet başkanı hamid karzai ve savunma bakanı abdülrahim vardak ile kabil’de görüşmeler yapması bekleniyor. afganistan’dan önce kısa bir süre cibuti'de bulunan panetta, daha sonra irak, libya ve türkiye'de de temaslarda bulunacak.

abd, afganistan’daki askeri gücüne yılda yaklaşık 125 milyon dolar harcıyor. afganistan'daki nato gücü isaf'ın bünyesinde, 90 bini abd askeri olmak üzere 48 ülkeden 130 bin civarında asker görev yapıyor.

allan'dan önemli görüşme

öte yandan panetta'ya eşlik eden afganistan’da nato komutasındaki uluslararası güvenlik destek gücü (isaf)’ın amerikalı komutanı general john allan da, washington'un kriz yaşadığı pakistan'ın genelkurmay başkanı aşfak kayani ile ‘dostane’ bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. allan, ‘sınır ötesi işbirliğini tekrar başlatmak istediklerini’ ve bunun için çaba harcadıklarını ifade etti.

pakistan yönetimi, 26 kasım'da düzenlenen nato hava saldırısı sonucu 24 askerinin ölümü sonrası, uluslararası örgütün topraklarında geçen malzeme tedarik yollarını kesmişti. saldırı, islamabad tarafından 'kasıtlı bir eylem' olarak nitelendirilmişti

allan'ın telefon görüşmesi, iki ülke arasında saldırı sonrası kurulan ilk doğrudan temas olma özelliğini taşıyor.

ikmal yolu kapalı

pakistan başbakanı yusuf rıza gilani, geçtiğimiz günlerde afganistan'daki nato birliklerinin tedarik yollarını birkaç hafta daha kapalı tutmaya devam edebileceklerini söylemişti. gilani, ülkesinin hava sahasını abd kapama ihtimalini de dışlamamıştı.

abd ayrıca, islamabad’ın ültimatomu sonucu pakistan toprakları içindeki şemsi üssünü pazar günü boşaltmıştı.

başbakanın açık kapı bıraktığı gibi, islamabad'ın hava sahasını washington'a kapatması, insansız uçak saldırıları için pakistan'ı kullanan abd güçleri açısından büyük sorun yaratabilir.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;