Türkiye

Papa ve Erdoğan'dan 'umut' fotoğrafı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'un ziyaretine büyük önem verdiğini söyledi. Erdoğan, "Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf, hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır" dedi.

Konular: Türkiye
Papa ile Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi.
Papa ile Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile papa franciscus, cumhurbaşkanlığı sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. hem erdoğan hem papa franciscus özellikle ortaodoğu ve dünya barışının sağlanması için mesaj verdi. erdoğan, papa ile terör, şiddet ve paranın egemenliği konularında fikir birliği içinde olduklarını söyledi. 

cumhurbaşkanı erdoğan batı'da islam dünyasına karşı, müslüman aleminde de batı'ya yönelik önyargılar bulunduğunu söyledi: 

"batıda ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve islamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. müslüman ülkelerin yanında batılı ülkelerde yaşayan müslümanlara karşı önyargının ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz. insanlar sadece mensup olduğu dinlerden dolayı peşinen ve son derece haksız biçimde gerici, hoşgörüsüz, tutucu ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanabiliyorlar."

'batı çifte standart uyguluyor'

erdoğan, batı'nın özellikle müslüman dünyanın maruz kaldığı saldırılara karşı tepkisiz kaldığından, çifte standart uyguladığından şikayet etti:

"gazze'ye uygulanan; masum çocukların, masum kadınların ölümüne yol açan devlet terörü ne yazık ki dünyanın dikkatini çekmiyor. kudüs'te müslümanların en kutsal mekânlarından biri olan, mescid-i aksa'yı hedef alan ihlal ve saldırıları mütemadiyen görmezden geliniyor. orada farklı dini cemaatlerin kutsallarına ve özgürlüklerine yönelik de kısıtlamalar da yapılıyor, uluslararası camia buna da duyarsız kalıyor. türkiye'de 30 yıldır 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan pkk terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. bazı ülkelerdeki askeri darbeler, katliamlar, hak ihlalleri, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. işte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece islam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor."

erdoğan, papa franciscus'un türkiye ziyareti ve bu ziyarette verilen mesajların bölge barışına büyük katkısı olacağını savundu:

"saygıdeğer misafirimizin türkiye'ye yaptığı bu ziyareti hakikaten çok önemsiyorum. bölgemizde ve dünyada barış ümitlerini çoğaltacak çok önemli, çok hayati adım olduğuna inanıyorum. bugün türkiye'den verilecek mesajlar sadece türkiye'ye, sadece vatikan'a değil, inanıyorum ki tüm islam coğrafyasına, tüm hıristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde inşallah yankı bulacaktır. bugün ankara'da vücut bulan bu fotoğraf hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır."

"katolik dünyasının ruhani lideri papa fransuva hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç şüpheniz olmasın ki islam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır. bu ziyaretiniz aynı zamanda hıristiyan dünyası üzerinde de nice önyargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. bu tarihi ziyaretin, bu küresel barış ve medeniyetin ittifakı olarak gördüğüm bu ziyaretin yeni bir sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur."

'türkiye'nin tavsiyeleri dinlenmeli'

erdoğan birlikte yaşama kültürünün desteklenmesi için türkiye'nin dikkatle izlenmesi gereken bir ülke olduğunu vurguladı: 

"birlikte yaşama kültürünün küresel ölçekte desteklenmesi adına türkiye'nin tavsiye ve uyarılarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini burada vurgulamak isterim. aynı şekilde batı'da yükselen tehditler, doğu'da oluşan hassasiyetler konusunda da türkiye'nin uyarı ve tavsiyelerine dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. türkiye'nin tavsiyeleri gündelik siyasi polemikler içerisinde görmezden gelinmesin. biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ayrım yapmaksızın tedbir almaya çağırıyoruz."

papa: türkiye büyük cömertlik gösterdi

papa franciscus ise konuşmasında türkiye'nin özellikle suriye ve irak'tan gelenlere kapısını açmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "büyük bir sorumluluğa sahip, köprü vazifesi gören türkiye'yi ziyaretten mutluyum" dedi. papa uluslararası camiayı ortadoğu'daki sorunlara duyarsız kalmamaya çağırdı: 

"türkiye büyük bir cömertlik göstererek birçok göçmeni kabul etti ve sınırlarında meydana gelen bu dramatik durumdan doğrudan etkilendi. uluslararası camianın bu göçmenlere yardım etmesi ahlâki bir mecburiyettir. gerekli olan bu insani yardımın dışında bu trajediyi ortaya çıkaran sebeplere de kayıtsız kalınmamalıdır."

papa sorunların çözümü için diyaloğa ihtiyaç olduğunu söyledi, dünya barışının temel ilkelerini anlattı:

 "bizim diyaloğa ihtiyacımız var çünkü birçok ortak değerimiz var. aynı zamanda bu diyalog sükûnetle farklılıklara değer vererek, onlardan ders çıkarmaya faydalı olmalıdır. sağlam bir barış inşa etmek çabasını sabırla ileri götürmemiz gerekiyor. bu barış insanlığın onuruna bağlı olan hedefler ve temel haklara saygı üstüne kurulmalıdır." 

'tanrı türkiye'yi kutsasın'
papa özellikle ortadoğu'da kardeş katliamının yaşandığını söyledi. sorunun çözümü için askeri cevabın yeterli olmayacağını vurguladı, "karşılıklı güvene dayalı, ortak ve güçlü bir çaba gerekmektedir" dedi: 
"savaş, savaşla yanıt verilecek gibi devam etmektedir. daha ne kadar acı çekmek zorunda kalacak ortadoğu? bu çatışmaların devamına göz yummamalıyız. böylesi bir amaca, dinler ve kültürler arası diyalog büyük katkıda bulunur. özellikle ortadoğu'da bulunan halklar, diyaloğu, hukuku ve adaleti izleyerek barış sürecini acilen ilerletmeye ihtiyaç duymaktadır. din ve ifade özgürlüğü herkes için sağlanmalıdır. tanrı türkiye'yi kutsasın, onu kabul görür bir barış elçisi yapsın."
 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;