Fransa

Paris saldırısının detayları

Paris saldırısında ölü sayısı 129'a yükseldi; 99'u ağır, 352 yaralı var. Soruşturmayı yürüten savcı, saldırıların zamanı ve yöntemine dair detayları basınla paylaştı.

Konular: Fransa, Avrupa
Savcı François Molins, soruşturmaya dair detayları paylaştı. [Fotoğraf: Reuters]

paris saldırısı ardından başlatılan soruşturmayı yürüten savcı françois molins, soruşturmaya dair açıklama yaptı. ölü sayısının 129’a yükseldiğini söyleyen molins, 99’unun durumu ağır olmak üzere 352 yaralı olduğunu söyledi

saldırganların üç grup halinde hareket ettiklerini belirten savcı, eylemler sonrası ölü bulunan saldırganlardan birinin sabıkalı ve fransız istihbaratının izleme listesinde olduğunu söyledi. molins ayrıca saldırganları taşıyan araçlardan birinin belçika sınırında durdurulduğunu açıkladı.

güvenlik kameraları yardımıyla saldırıların zamanını tespit ettiklerini belirten savcı, olayların gelişimini şöyle aktardı:

13 kasım cuma

21.20 -  saldırganlardan biri, saint denis mahallesindeki stade de france yakınlarındaki bir köprüde üzerindeki bombaları patlattı. fransa cumhurbaşkanı hollande ve almanya dışişleri bakanı steinmeier o esnada maçı izliyordu. patlamada intihar saldırganı ve yoldan geçen bir sivil öldü.

21-25 – 10. bölgede le carillion isimli bar ve petit cambodge isimli restorandaki müşterilere silahlı saldırganlar ateş açtı. 15 kişi öldü, 10 kişi ağır yaralandı.

21.30 – stadın dışında bir intihar bombacısı daha üzerindeki düzeneği patlattı. sadece kendisi öldü.

21.32 – silahlı saldırganlar 11. bölgede a la bonne biere adlı restoranın müşterilerine ateş açtı. 5 kişi öldü, 8 kişi ağır yaralandı.

21.36 – silahlı saldırganlar yine 11. bölgedeki la belle equipe adlı restoranın müşterilerine ateş açtı. 19 kişi öldü, 9 kişi ağır yaralandı.

21.40 – yine aynı bölgedeki le comptoir voltaire restoranında bir intihar bombacısı üzerindeki düzeneği patlattı. bir sivil ağır yaralandı.

21.40 – bataclan konser salonu önünde siyah bir araç durdu. içinden inen silahlı saldırganlar, eagles of death metal adlı rock müzik grubunun konser verdiği salona girdi. kalabalığa rasgele ateş açan saldırganlar 89 kişiyi öldürdü, çok sayıda izleyici de yaralandı. saldırganların suriye ve irak lehine slogan attıkları duyuldu.

21.53 – stade de france yakınında üçüncü intihar bombacısı kendini öldürdü.

14 kasım cumartesi

00.20 – fransız güvenlik güçleri, içeridekileri kurtarabilmek için konser salonuna girdi. saldırganlardan biri vurularak öldürüldü. diğer ikisi üzerlerindeki bomba düzeneklerini patlatarak kendilerini havaya uçurdu. 

hollande: fransa acımasız davranacak

"savaş karşısında ülke olarak gerekli kararları almak zorundayız. bu eylem, işid adlı terörist bir ordu tarafından özgürlüğümüze karşı yapılmış bir saldırıdır. fransa utanç verici ve çok şiddetli bir saldırıya uğramıştır. ancak fransa bu saldırı karşısında acımasız bir şekilde davranacaktır”

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, saldırı sonrasında gerçekleşen güvenlik zirvesinin peşinden bu açıklamayı yaptı. ülkede cumartesi sabahı çıkan gazetelerin de çoğu “savaş” kelimesi içeren başlıklar attı.

fransa’nın saldırı sonrasından itibaren aldığı tedbirlere her geçen saat bir yenisi ekleniyor. alınan ilk kararlardan biri hollande’nin türkiye’de düzenlenecek g-20 zirvesine katılmaktan vazgeçmesiydi. bunun dışında alınan kararlarınn bazıları şu şekilde;

  • ülkede 3 günlük yas ilan edildi.
  • perşembe gününe değin herhangi bir yürüyüş ya da protesto gösterisine izin verilmeyecek.
  • okullar tatil edildi.
  • ülkeye giriş çıkışların denetlenecek.
  • askeri birlikler, champs-élysée caddesi, meclis ve senato binaları önünde nöbet tutuyor.
  • başkent paris’in simgesi olan champs-élysée caddesinde mağazalar cumartesi kapılarını açmadı, sinemalar da hizmet vermedi.
  • eyfel kulesi ve disneyland kapılarını ziyaretçilere kapattı.

almanya içişleri: saldırıyı göçmenlere bağlamayın

almanya içişleri bakanı thomas de maiziere, cumartesi günü yaptığı açıklamada, almanya'da önceki hafta silah dolu bir arabayla yakalanan bir şüphelinin paris saldırrısıyla bağlantısının araştırıldığını söyledi. de maiziere, "fransa'ya bir bağlantı var fakat saldırıyla bağlantısı olup olmadığı belli değil" diye konuştu.

5 kasım'da yakalanan şüphelinin aracında çok sayıda otomatik silah, tabanca ve patlayıcının bulunduğunu söyleyen bakan de maiziere, paris saldırısının göçmen kriziyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini söyledi.

brüksel'de polis baskını

belçika polisi, başkent brüksel'de molenbeek mahallesindeki üç adrese, paris saldırısıyla bağlantısı olduğu tespit edilen şüphelilere yönelik baskın düzenledi. belçika adalet bakanı koen geens "paris saldırılarıyla bağlantılı birkaç gözaltı yapıldı" dese de operasyona dair detaylı bilgi verilmedi.

schipol havalimanında uçuş iptali

hollanda polisi, amsterdam'ın schipol havalimanından paris'e uçmaya hazırlanan bir yolcu uçağının, "gelen tehditler üzerine" boşaltıldığını açıkladı. polis sözcüsü, "böyle tehditleri her zaman ciddiye alıyoruz. yolcuların emniyeti için uçağı boşaltıp arama yapacağız" diye konuştu.

kaynak: al jazeera, reuters, afp, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;