Fransa

Paris'te art arda saldırılar

Fransa'nın başkenti Paris'te art arda silahlı ve bombalı saldırılar düzenlendi. Bir konser salonunda rehin alınan en az 100 kişi, polisin operasyonuna rağmen, saldırganlar tarafından öldürüldü. 7 saldırıda toplamda 127 kişi öldü. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande saldırıyı IŞİD'in gerçekleştirdiğini açıkladı.

Konular: Avrupa, Fransa
[Fotoğraf: Reuters]

fransa'nın başkenti paris, hem bombalı ve silahlı saldırıların hem de rehine eyleminin hedefi oldu. fransa cumhurbaşkanı françois hollande, saldırıyı işid'in gerçekleştirdiğini ve bunu bir savaş sebebi olduğunu açıkladı. hollande, ölü sayısının 127 olduğunu söyledi.

saldırıda 180 kişi de yaralandı. fransız polisi 8 saldırganın öldüğünü açıkladı. ilk saldırı bar ve restoranların yoğunlukta olduğu 10. ve 11. bölgelerde yaşandı. silahlı kişiler etrafa kalaşnikoflarla ateş açtı.

bu saldırının hemen ardından stade de france yakınlarında iki patlama yaşandı. reuters'e konuşan polis kaynakları, silahlı ve bombalı saldırılarda yaklaşık 40 kişinin öldüğünü, 60 kişinin de yaralandığını söyledi. ilk saldırıların ardından les halles'de bir alışveriş merkezinde bir silahlı saldırı daha düzenlendi. 

konser salonunda 100'den fazla rehine

bataclan konser salonu'nda ise yaklaşık 100'den fazla kişi rehin alındı. polis bataclan'a operasyon başlattı, içeride bulunanlarının çoğununöldüğü bildiriliyor. konser salonundaki üç saldırgan polis tarafından öldürüldü. 

patlama sesi stadyumdan duyuldu, hollande stadı terk etti

stade de france yakınlarındaki saldırı sırasında, stadda fransa-almanya maçı oynanıyordu. fransa cumhurbaşkanı françois holande da stadyumdaydı. patlama sesi stadyumdan duyulduktan sonra hollande güvenlik güçleri tarafından stadyumdan güvenli bir bölgeye götürüldü. 

tüm sınırlar kapatıldı

hollande, saldırıların ardından yaptığı açıklamada, ülke genelinde olağanüstü hâl ilan edildiğini açıkladı ve tüm sınırların kapatıldığını duyurdu. hollande'ın sınırları kapatma gerekçesi; saldırıyı düzenleyenlerin kaçmaması ve başka saldırganların ülkeye girmesinin engellenmesi.

le parisien gazetesi, fransız otoritelere dayanarak,  olaylarda ölen ve yaralanaların sayısını şu şekilde verdi; 

bataclan: en az 100 ölü, 7'si ağır 11 yaralı

rue charonne: 19 ölü, 13'ü ağır 23 yaralı

rue bichat: 14 ölü, 10'u ağır 20 yaralı

avenue de la republique: 4 ölü, 11'i ağır 21 yaralı

stade de france: 4 ölü, 11'i ağır 50 yaralı

boulevard beaumarchais: 3'ü ağır 7 yaralı

paris belediyesi: evlerinizde kalın

güvenlik güçleri saldırı olan bölgeleri boşaltmış durumda. saldırıların yoğunlaştığı 10 ve 11. bölgelere en az 200 asker konuşlandırıldı. paris belediyesi de vatandaşlara evlerinde kalmaları telkininde bulundu.

gündüz saatlerinde almanya milli takımının paris'te kaldığı otele bomba ihbarı yapılmış, otel tedbir için boşaltılmıştı. ihbar asılsız çıkınca da takım otele geri dönmüştü.

kaynak: al jazeera, afp, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;