Fransa

Paris'te çifte operasyon

Fransa'da Charlie Hebdo saldırısı zanlılarına ve rehinelerin tutulduğu Yahudi marketine düzenlenen iki operasyonda üç saldırganla, dört rehine öldü. Fransa Cumhurbaşkanı, "Saldırıları gerçekleştirenlerin İslam’la ilgili yok" dedi.

Konular: Fransa
fransız polisi, önce charlie hebdo saldırısı zanlılarının bulunduğu matbaaya, sonra da bir saldırganın yaklaşık 20 kişiyi rehin aldığı yahudi marketine operasyon düzenledi. charlie hebdo dergisine yapılan saldırıda 12 kişiyi öldürdüğü belirtilen kouachi kardeşler öldürüldü. ellerindeki rehine de kurtarıldı.

afp'ye göre, kouachi kardeşler operasyon sırasında ateş açarak polise saldırdı. operasyonda bir polis memuru yaralandı. 

Fransız polisi, markettekileri rehin alan saldırganların fotoğrafını medyaya dağıttı.
[[Fotoğraf: EPA]]

yahudi marketine yapılan operasyonda da çok sayıda kişinin marketten kaçtığı görüldü. fransız yetkililer buradaki saldırganın da öldürüldüğünü açıkladı. reuters'e göre markette 20'ye yakın rehine vardı. rehinelerden 4'ü öldü. afp 4 rehinenin de yaralı olduğunu duyurdu. operasyon öncesi markette 5 civarında rehine olduğu bilgisi veriliyordu. 

operasyonlar sonrası açıklama yapan fransa cumhurbaşkanı françois hollande, ülkesinin hâlâ tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

“bugün yapılan saldırılardan birisi açık antisemitizm göstergesi oldu. irkçılığa ve antisemitizme karşı fransa halkı olarak birlikte olmalıyız. çabuk biçimde yargılara kapılmamalıyız. bu saldırıları gerçekleştiren fanatiklerdir ve islam’la ilgilileri yoktur. müslümanlara eziyet edilmesine izin vermemeliyiz. her zaman teyakkuzda olacağız ama birlikteliğimizi kaybetmeyeceğiz. askerlerimizi, güvenlik güçlerimizi tebrik etmek istiyorum. pazar günü çok büyük bir gösteri olacak ve tüm fransız halkına katılma çağrısı yapıyorum. demokrasi, özgürlük ve çoğulculuk gibi değerlere sahip çıkacağız.”

'istihbarat faaliyetleri başarısız'

fransa başbakanı manuel valls, 17 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıların fransa'nın istihbarat teşkilatındaki ciddi eksikliklerin göstergesi olduğunu söyledi. valls, "açıkça bir başarısızlık söz konusu. 17 kişinin ölmesi istihbaratta çatlaklar olduğu anlamına geliyor" dedi.

öldürülen kişi, polis cinayetinin zanlısı 

polis, marketteki saldırganın dün bir kadın polis memurunu öldüren kişi olmasından şüpheleniyordu. fransız polisi, olayla ilgili şüphelendikleri iki kişinin fotoğrafını yayınladı. açıklamada 32 yaşındaki amedy coulibaly ve 26 yaşındaki hayat boumeddiene’nin ‘silahlı ve tehlikeli’ olduğu belirtildi.

fransız le monde gazetesi markette öldürülen saldırganın amedy coulibaly olduğunu açıkladı.

charlie hebdo bağlantısı 

Charlie Hebdo saldırısının zanlıları Şerif (solda) ve Said (sağda) Kouachi
[[Fotoğraf:AP]]

polise göre çarşamba günü charlie hebdo’ya yapılan saldırı, dün kadın polisin öldürülmesi ve bugünkü rehin alma olayları birbiriyle ilgili olabilir.

afp’ye göre amedy coulibaly'nin ismi charlie hebdo’ya yapılan saldırının zanlısı şerif kouachi ile birlikte 2010 yılındaki bir hapishane firarı soruşturmasında geçti.

iki ismin 1995’te paris’teki bir metro istasyonunda 30 kişinin yaralanmasına neden olan cezayirli smain ait ali belkacem’i hapishaneden kaçırmaya çalıştığı iddia edildi. coulibaly ve kouachi başarısız girişimi planlayan cemal beghal’in yanında görüldü.

coulibaly davadan dolayı hüküm giydi. kouachi ise ceza almadı.

kaynak: afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;