Türkiye

Partiler 'ayrıcalık'ta uzlaştı

Yeni anayasada aylardır uzlaşamayan TBMM'deki dört parti, milletvekillerine ömür boyu yeni haklar getiren düzenleme için fikir birliğine vardı.

Haberin Öne Çıkanları

Jet hızıyla imza

Yasalaşabilir

Ömür boyu

Teklif kabul edildiği takdirde bir kez seçilen milletvekili bu haklardan ömür boyu faydalanabilecek. [AA]

türkiye'de yeni anayasa ve pkk ile yürütülen çözüm süreci konusunda anlaşamayan akp, chp, bdp ve mhp, meclise ortak bir teklif sundu. milletvekillerine yeni ayrıcalıklar tanıyan teklif, yasalaştığı takdirde milletvekilleri birçok ayrıcalığa sahip olacak.

teklife göre, milletvekiller resmi ziyaret ve programlarında, trafikte ambulans, itfaiye ve polis araçlarına tanınan geçiş üstünlüğüne sahip olacak, kuralları ihlal durumunda vekillere trafik cezası kesilemeyecek.

eski ve yeni tüm milletvekilleriyle aileleri, ömür boyu diplomatik pasaport kullanabilecek.

silah taşıma ruhsatında süre sınırı olmayacak. estetik operasyonlar dahil tüm tedavi giderleri karşılanacak.

meclis, milletvekillerinin temsil niteliği olan programlardaki harcamalarını da ödeyecek. ölüm, cumhurbaşkanı seçilme ve genel seçimler halinde önceden verilen üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmayacak.

bir kez seçilen milletvekili, bu haklardan ömür boyu faydalanabilecek.

mevcut yasaya göre haklar

milletvekilleri ve aileleri mevcut yasaya göre sadece görev sırasında kırmızı pasaport kullanabiliyor.

üç aylık peşin verilen milletvekili maaşları, 11 bin liradan başlıyor. bir dönem görev yaptıktan sonra emekli olan milletvekilinin maaşı göreve devam ettiği takdirde 20 bine kadar çıkabiliyor.

tbmm'de her dönem 550 milletvekili yer alıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;