Ekonomi

‘Patateste sıkıntı yok’

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Nevşehirdeki patates depolarında Türkiye’ye 2.5 ay yetecek kadar ürün olduğunu, patates fiyatlarının düşeceğini söyledi.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

Suni fiyat artışı

4 milyon ton patates üretimi

Depodan çıkışı 1 lira

Patates fiyatları normal seviyeye gelmediği takdirde Bakanlık tedbir alacağını açıkladı. [AA]

türkiye’nin patates deposu olarak bilinen nevşehir’de, gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı yetkilileri incelemelerde bulunarak patates varlığını tespit edip, sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

son günlerde artan patates fiyatları ve patateslerin depoda bekletildiği yönünde çıkan haberler üzerine nevşehir'e gelen gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı bitkisel üretim genel müdürü mevlüt gümüş ile gıda ve kontrol genel müdür yardımcısı nevzat birişik, gülşehir güzergahındaki kayadan oyma doğal patates depolarını gezerek buradaki patates varlığını yerinde tespit etti.

incelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunarak, niğde ve nevşehir'deki depolarda 700 bin ton civarında yemeklik patates bulunduğunu belirten gümüş, "2013 yılında ülke genelinde 4 milyon ton patates üretimi olmuştur. görüldüğü gibi depolarda patates dolu. sadece nevşehir'de 2 bin patates deposu bulunmakta. bunun bin 200'ü kayadan oyma büyük depolardan oluşmakta. bu 2 bin deponun aşağı yukarı tamamı patatesle dolu durumda" dedi.

patates 1.5 liraya inecek

depolarda yapmış oldukları incelemeler sonucunda şu anda ülke genelinde bir patates sıkıntısı bulunmadığını kaydeden gümüş, geçen sene patates fiyatlarının düşük olduğunu bu seneki fiyatların ise normalin üzerinde olduğunu, bakanlık olarak alacakları tedbirlerle fiyatların bir hafta gibi kısa sürede normal seviyeye ineceğine inandıklarını ifade etti.

sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda bu fiyatın makul seviyeye çekilmesinin taahhüdünü aldıklarını ve dolayısıyla patates fiyatlarının kısa sürede normal seviyeye ineceğini vurgulayan gümüş, "fiyatlar suni olarak artmıştır. bu fiyatların normal seviyelere ineceğine inanıyoruz. türkiye genelinde depolarda bulunan patates varlığı ülkemize 2,5 ay yetecek seviyededir. zaten akabinde de nisan ayında turfanda patates çıkacak. herhangi bir sıkıntı yok. fiyatların 1,5 - 2 lira seviyelerine ineceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.

depodan çıkışı 1 lira

gazetecilerin "fiyatlar düşmezse patates ithalatı gündeme gelebilir mi?" sorusu üzerine gümüş, "patates fiyatları normal seviyeye gelmediği takdirde her türlü tedbiri alırız. tüketicimizi de mağdur etmeyiz. bakanlık olarak gereken tedbiri alırız" ifadelerini kullandı.

sivas patates üreticileri birlik başkanı ahmet park da 15 yıldır sektörde yer aldığını, son günlerdeki fiyat dalgalanmalarının suni olduğuna inandığını söyledi.

depolarda patates bekletmediklerini sadece kendisinin kiraladığı depodan günlük 160 ton patates sevkiyatı olduğunu belirten park, "çünkü hallerdeki ve depolardaki patates varlığının nisan ayına kadar bitmeyeceği kanaatindeyim. rakamsal veriler bunu gösteriyor. fiyatlardaki dalgalanma geçicidir 10 gün içerisinde normal seviyelere dönecektir" dedi.

son günlerdeki suni fiyat artışlarının aracılardan kaynaklandığını ileri süren park, patatesin nevşehir'deki depolardan çıkış fiyatının ortalama 1 lira 80 kuruş olduğunu hiçbir zaman 3 liraya yükselmediğini ifade etti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;