Avrupa

PEGIDA hareketi bölündü

Almanya'da İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA'dan istifa eden beş kişi "Avrupa için Doğrudan Demokrasi Hareketi" adlı yeni bir grup oluşturdu. Taraflar, Dresden'de aynı gün, farklı gösteriler düzenlemeyi planlıyor.

Konular: Almanya
PEGIDA grubu, 20 Ekim'de gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini artırmıştı. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

almanya'nın dresden kentinde geçen yıl ekim ayında ortaya çıkan ve son günlerde dağılma sürecinde olduğu yorumları yapılan islam ve göçmen karşıtı, "batı'nın islamlaşmasına karşı vatansever avrupalılar" (pegida) hareketi bölündü.

pegida'dan ayrılan beş yönetici bundan böyle ayrı bir organizasyon olarak yollarına devam etme kararı aldı.

alman bild gazetesine konuşan pegida'nın eski başkan yardımcısı rene jahn, oluşumun 'avrupa için doğrudan demokrasi hareketi' ismini taşıyacağı bilgisini paylaştı. 

jahn, ''9 şubat için bir gösteri başvurusunda bulunduk. yeni organizasyonun adını ve nasıl yola devam edeceğimiz konusunda cumartesi günü bir basın toplantısı düzenleyeceğiz'' dedi. aynı gün pegida da gösteri düzenleyecek.

'dağılacağı' haberleri çıkmıştı

son günlerde alman basınında pegida hareketinin dağılma sürecinde olduğuna ilişkin haberler yer alıyordu. son olarak pegida hareketinin basın sözcüsü kathrin oertel ile organizasyon ekibinden dört kişinin hareketten ayrılmasının ardından pazartesi günü yapılması planlanan dresden'deki gösteri iptal edilmişti.

alman medyasında, hareketin liderleri arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle pegida'nın dağılma sürecine girdiği yorumları yapılıyordu. hareketin liderliğini yapan bachmann ve derneğin önde gelen isimlerinin istifasının ardından hareketin lidersiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı yazılmıştı. 

350 kişi olarak ortaya çıkmıştı

yaklaşık 350 kişilik pegida grubu, 20 ekim'de gösterilere başlamış, islam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini artırmıştı.

grubun 12 ocak’ta yaptığı gösteriye 25 bin kişi katılmış, 19 ocak’taki gösteri ise pegida’nın kurucusu ve başkanı lutz bachman’a terör saldırısı düzenleneceği tehdidi üzerine iptal edilmişti. 

ardından adolf hitler’in saçını ve bıyığını taklit ettiği fotoğrafını sosyal paylaşım sitesinden paylaştığı ortaya çıkan bachmann, tartışmalar ve dresden savcılığı'nın soruşturma başlatması üzerine görevinden istifa etmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;