Göç

Pegida yine sahnede

İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketi, "vatanseverler günü" ilan ettiği 6 Şubat'ta Almanya'nın Dresden şehrinde gösteri yaptı. Pegida'nın çağrısıyla Avrupa'nın birçok kentinde göçmenlere karşı 'hoşgörüye son' sloganlarıyla yürüyüşler düzenlendi.

avrupa'nın 14 farklı şehrinde aynı gün gösteri düzenleyen batı'nın islamlaşmasına karşı vatansever avrupalılar (pegida) dresden şehrindeki gösterisine polise göre yaklaşık 8 bin kişi katıldı. pegida liderleri ise gösteriye 20 bin kişinin katıldığını iddia etti. 

dresden'nin tam ortasından geçen elbe nehri'nin kenarında bulunan "königsufer" alanında toplanan göstericiler, alman bayrağının yanında, israil, japon ve rus bayrakları da taşıdı.

pegida'nın kurucusu lutz bachmann hasta olduğu için gösteriye katılmadı.

dresden'in ortasından geçen elbe nehri'nin kenarında bulunan "königsufer" alanında toplanan göstericiler, almanya bayrağının yanında, israil, japon ve rus bayrakları da taşıdı.

ellerinde "merkel gitmeli", "sınırları kapatın" ve "rusya ile barış, avrupa'da bir daha savaş olmasın" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, "yalancı basın", "sınırdışı" ve "halk biziz" sloganları attı.

pegida taraftarları, islam dinine yönelik aşağılayıcı ve hazreti muhammed'e hakaret içeren pankartlar taşıdı.

dövizlerde, hz. muhammed'in adolf hitler'le, kur'an-ı kerim'in hitler'in "kavgam" kitabıyla ve islam'ın da faşizm ile eşit olduğunun öne sürüldüğü ifadeler yer aldı.

pankartlardaki ifadelerde ayrıca islam dini "terör" ile eş değer tutulurken ve kur'an-ı kerim'in yasaklanması gerektiği savunuldu.

göstericiler gösteri sonrası olaysız dağıldı.

karşı gösteri

kendilerini gepida (dresden'deki yabancılara hoşgörüsüzlüğe karşı sinirlenen vatandaşlar) olarak adlandıran karşıt grup da elbe nehrinin diğer tarafındaki tarihi "tiyatro meydanı"nda toplandı.

gruptakiler, nehrin karşı yakasından, pegida taraftarlarının bulunduğu tarafa doğru yüksek sesli müzik çalarak ve değişik müzik aletleri kullanarak gösteriyi bastırmaya çalıştı.

polis, pegida taraftarlarının ve karşıt grubunun bulunduğu alanlarda geniş güvenlik tedbirleri aldı.

bir polis helikopteri, gösterilerin yapıldığı alanların üzerinde sürekli uçuş gerçekleştirerek kontrol yaptı.

'hoşgörüye son'

pegida'nın avrupa çapındaki diğer kentlerdeki gösteri çağrıları sonrası varşova, amsterdam, prag ve milliyetçilerin yoğun olduğu ingiltere'deki birmingham'da da göçmen ve islam karşıtı gösteriler düzenlendi. 

prag'daki gösteriye 2 bin 200 kişi katılırıken, göçmen karşıtları karşı gösteri yapan mülteci dostllarına şişelerle saldırdı. polis 20 göçmen karşıtını gözaltına aldı. 

polonya'nın varşova kentinde de polonya bayrakları taşıyan göstericiler, 'hoşgörüye son' sloganları attı. 

pegida hareketinin üyeleri, "vatanseverler günü" ilan ettikleri bugün, aralarında londra, varşova, tallinn, prag, graz, bratislava, amsterdam ve birmingham'ın yer aldığı 14 avrupa kentinde, "avrupa'nın islamlaşmasına karşı” sokağa çıkmaya hazırlanacaklarını duyurmuştu. ana gösterinin ise pegida'nın 2014 yılının ekim ayında kurulduğu almanya'nın dresden kentinde yapılacağı ilan edilmişti.

kaynak: aa, afp, storyful

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;