Bilim-Teknoloji

Penguen nüfusu tehdit altında

Antarktika'nın sembolü imparator penguenler, 21'inci yüzyılın sonuyla beraber yok olma noktasına gelebilir. Yeni araştırmalar, penguenlerin yaşadığı buzulların giderek azaldığını gösteriyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Penguen kolonileri 'eriyor'

Yemek bulma alanları daralıyor

Üremek alanları tehdit altında

Antarktika'daki penguen kolonileri üzerindeki tehdit artıyor. [Fotoğraf: Shutterstock]

yeni araştırmalar, antarktika'daki imparator penguen nüfusunun 2100 yılı itibariyle ciddi ölçüde azalacağına işaret etti. araştırmalar, penguenlerin bu tarihe kadar yaşam alanlarının 3'te 2'sini kaybedeceklerini ve toplamda 600 bin penguenin yaşam alanından olabileceğini gösterdi.

imparator penguenler, antarktika genelinde toplam 45 kolonide yaşıyorlar. bilim insanları, bugüne kadar kapsamlı olarak sadece adelie land adı verilen, buzul kıtanın doğusundaki koloniyi inceleme şansı buldu. diğer koloniler, penguenlerin geride bıraktığı doğal gübre sayesinde uydulardan tespit edilebildi ancak bugüne kadar ayak basılmadı.

massachusetts woods hole denizbilimi enstitüsü'nden hal caswell'in başını çektiği araştırma ekibi, adelie land'den elde edilen bilgileri kullanarak, yüzyıl içinde penguen kolonilerindeki buzulların nasıl etkileneceğine dair model geliştirdi.

deniz buzunun penguenlerin hayatta kalması için çok önemli olduğunu belirten caswell, çok fazla buzun penguenleri genç bireyleri için uzak mesafelerde yemek bulmaya zorladığını; çok az buzun ise yetersiz yiyeceğe neden olduğunu söyledi.

penguenlerin yüzde 19'u yok olabilir

nature climate change dergisinde yayınlanan araştırmada, penguen kolonilerinin 2040'a kadar büyüyeceği, bu tarihten sonra hızla çekilmeye başlayacak buzulların ise büyümeyi tersine çevireceği belirtildi.

tahminlere dayalı modeller, kolonilerin 3'te 2'sinde nüfusun yarı yarıya azalacağını, toplam imparator penguen nüfusunun ise yüzde 19 oranında azalacağına işaret etti. en çok penguen kaybedecek iki koloni, hint okyanusu'na bakan queen maud land ve enderby land olarak belirtildi.

caswell, "eğer imparator penguen kolonileri bank hesaplarından oluşsaydı, yüzyılın sonunda hepsinin getirisi sıfırın altına düşmüş olurdu" yorumunu yaptı.

bazı bilim insanları ise küresel ısınmanın penguenleri caswell'in tahminlerinden daha yavaş etkileyeceğini savundu. abd merkezli penguen bilimi programı üyesi david ainley, 'oluşturulan modelde penguen kolonilerin izole yerler olarak düşünüldüğünü, ancak penguenlerin her zaman tek bir yerde üremek zorunda kalmayabileceğini' söyledi.

minnesota üniversitesi'nden michellea larue, ainley'in görüşünü savunarak, penguenlerin yeni üreme alanları bulabileceğini belirtti.

uydu görüntüleri üzerinde üç yıl süren araştırmalarında altı defa penguenlerin yeni üreme alanlarına göç ettiğini tespit eden larue, aynı zamanda antarktik yarımadası'nda üreme için seçilen yeni bir koloni keşfettiğini öne sürdü.

larue, ecology dergisinde yayımlanacak araştırmasında penguenlerin neslini korumak adına direnç gösterebileceğini savundu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;