Meksika

Penn’le görüştü, yakalandı

‘El Chapo’nun (Bücür) yakalanmadan önce ABD’li aktör Sean Penn ile yaptığı röportaj yayımlandı. Yetkililer, görüşmenin Meksikalı uyuşturucu çetesi liderinin yakalanmasında etkili olduğunu söyledi.

Konular: Meksika, ABD, Amerika
ABD'li aktör Sean Penn'in 'El Chapo' ile yaptığı röportaj Rolling Stone'da yayımlandı. [Fotoğraf: Rolling Stone]

8 ocak’ta yakalanan joaquin "el chapo" (bücür) guzman’ın kendisine gelen tekliflerin ardından hayat hikâyesini filme dönüştürmeyle ilgilenerek abd’li aktör sean penn ile görüştüğü ortaya çıktı. afp ve reuters’a konuşan yetkililer, ekim ayındaki gizli görüşmenin meksikalı uyuşturucu çetesi liderini yakalama konusunda kendilerine yol gösterdiğini belirtti.

9 ocak’ta rolling stone dergisinde yayımlanan yazıda, sean penn, el chapo ile 7 saat boyunca görüştüğünü anlatıyor. guzman’ın kendisini sarılarak karşıladığını belirten penn, o sırada etraflarında 100’den fazla uyuşturucu karteli elemanının olduğunu ifade etti.

‘düşman'a bakmak istedim’

penn, “usame bin ladin’den bu yana hiçbir kaçağın takibi toplumun tahayyülünü bu kadar meşgul etmemişti. bir abd vatandaşı olarak hükümetimizin ve medyamızın ‘düşman’ olarak adlandırdığı kişileri gösterme tarzına yakından bakmak istedim” ifadelerini kullandı.

birlikte tekila içtiler

birlikte tekila (bir tür alkollü meksika içkisi) içtiklerini belirten penn, guzman’ın hiçbir pişmanlık belirtisi göstermediğini anlattı. “dünyadaki herkesten daha fazla eroin, metamfetamin, kokain ve marihuana sağlıyorum. denizaltı, uçak, kamyon ve teknelerden oluşan bir filom var” dediğini aktardı.

‘vahşi biri değilim’

penn, el chapo’nun kendini hiçbir zaman vahşi bir insan olarak görmediğini, “bak, sadece kendimi savunuyorum. peki sorun başlatıyor muyum? asla” dediğini” belirtti.

görüşmeden önce kendisine uyuşturucu kartellerinin işlediği pek çok cinayetin video ve fotoğraflarının gösterildiğini belirten penn, el chapo’nun kendine has itibarı nedeniyle görüşmekten kaçınmadığını yazdı. “el chapo önce bir işadamı. kendi ve işi için avantaj yarattığını düşündüğü zaman şiddeti kullanıyor” ifadesini kullandı.

meksikalı aktristen yardım aldı

abd’nin uyuşturucuyla savaş politikasını eleştiren penn, görüşme için meksikalı aktris kate del castillo’dan yardım aldı. penn, daha sonra da telefonla ve görüntülü aramalarla görüştüklerini belirtti.

‘büyüdüğüm yerde başka yol yok’

rolling stone’un yayınladığı bir videoda guzman, “uyuşturucuların mahvettiği bir gerçek. maalesef, büyüdüğüm yerde başka bir çare yoktu. şimdi de hayatta kalmak için başka bir yol yok. benim olmayışım, işleri azaltmayacak” diyor.

videoyla yapılan röportajda guzman’a meksikalı yetkililerin kendisini ölü olarak ele geçirip geçirmediği soruluyor. el chapo, “beni bulduklarında tabii ki tutuklayacaklar” cevabını veriyor.

iki kere kaçmıştı

1993 yılında hapse giren guzman, 2001’de çamaşır sepetine girerek hapisten kaçmıştı. 13 yıl kaçak hayatı yaşadıktan sonra 23 şubat 2014'te yakalanan guzman, 12 temmuz 2015'te tekrar kaçmıştı. el chapo’nun 8 ocak’ta los mochis kentinde yapılan operasyonla yakalanışını, meksika devlet başkanı enrique pena nieto, twitter adresinden duyurmuştu.

‘bir numaralı halk düşmanı’

abd’nin kuzeyindeki chicago kenti, on binlerce üyesi olduğu düşünülen sinalao uyuşturucu çetesinin lideri guzman’ı 2013’te ‘bir numaralı halk düşmanı’ ilan etmişti. chicago en son 1930’da meşhur mafya lideri al capone’a aynı unvanı vermişti.

guzman defalarca forbes'un "dünyanın en güçlü 100 kişisi" listesinde yer almıştı.

guzman sevenleri tarafından zenginden alıp fakire veren bir figür olarak görülüyor. guzman’ın 2014’te yakalanması, sinaloa eyaleti’nin merkezi culiacan’da sevenlerinin protesto gösterisine neden olmuştu.

kaynak: al jazeera, afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;