Suriye'de iç savaş

Pentagon: Sadece güç gösterisi yaptık

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, geçen hafta çatışmaların yoğunlaştığı Suriye'nin El Bab bölgesinde koalisyon uçaklarının uçuş yaptığını ancak hava saldırısı düzenlemediğini söyledi. Cook, 'Uçaklar sadece güç gösterisi yaptı' dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, koalisyon uçaklarının 29 Aralık'ta El Bab'daki IŞİD hedeflerini vurduğunu söylemişti.

abd savunma bakanlığı sözcüsü peter cook, günlük basın toplantısında, geçtiğimiz hafta el bab bölgesindeki türk askerlerine, türkiye'nin isteğine karşın hava desteği verilmemesi ile ilgili soruya verdiği yanıtta, 'koalisyon uçakları türkiye'nin isteği üzerine havalandı ve o bölgede uçuş yaptı' dedi.

bunun üzerine, cook'a, 'yalnızca uçuş mu yaptılar, hava saldırısı düzenlemediler mi' şeklinde geri gelmesi üzerine cook, 'hava saldırısı yapılmadı, bir tür güç gösterisi yapıldı' diye konuştu. 

cook, neden hava saldırısı düzenlenmediğine ilişkin olarak ise operasyonun ayrıntılarının elinde bulunmadığını söylemekle yetindi.

çavuşoğlu, 'koalisyon deaş'ı vurdu' demişti

cumhurbaşkanı erdoğan, 29 aralık 2016'da yaptığı açıklamada, koalisyonun el bab'da hava desteği sunmadığını söylemiş, konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"türkiye, suriye kaynaklı tehditleri sınırları boyunca yaşarken hatta sınırlarımızın içine bombalar yağarken, nato adeta olayın tamamen dışında tutuldu. bugün de el bab operasyonumuzda ne nato'nun ne de bölgede güç bulunduran güya müttefik ülkelerin en küçük bir desteğini görmüyoruz. sözüm ona deaş'a karşı mücadele için kurulan koalisyon bugün deaş'a en büyük zayiatı verdiren, örgütün belini kıran el bab harekatına hiçbir katkı sunmuyor."

bir gün sonrasında konuşan dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ise, "koalisyon dün (29 aralık) uzun bir aradan sonra el bab'da daeş'i vurdu" demişti. 

"başarısızlığın göstergesi değil mi?"

anadolu ajansı muhabirinin, "türkiye’nin el bab’da deaş’a karşı hava desteği talebinin sonuçsuz kalması obama yönetiminin örgütle mücadelede müttefikleri bir arada tutma konusunda başarısız olduğunun göstergesi değil mi?" sorusuna cook, şu cevabı verdi.

"hayır, öyle düşünmüyorum. bu konuları her gün türk müttefiklerimizle konuşuyoruz ve bu konularda dikkatlice koordinasyon yapmaya devam ediyoruz. her özel görüşmenin detayına girmeyeceğim ama bu konuda orada olup bitenle ilgili bu kadar emin olmamızın nedeni türk hükümeti ile sahadaki askeri iletişim dahil çok üst düzeylerde yaptığımız koordinasyondur. bunu yapmaya devam edeceğiz.”

bunun yanı sıra türkiye’nin el bab bölgesinde rusya ile deaş’a karşı iş birliği yaptığından haberi olmadığını savunan cook, bu konunun türk ve rus yetikililere sorulmasını istedi.

pentagon sözcüsü, ayrıca, yılbaşı kutlamaları sırasında 39 kişinin ölümüne neden olan istanbul'daki terör saldırısını kınadı ve başsağlığı diledi.

cook, "deaş'ın, irak ve suriye’de alan kaybettikçe masum sivillere yönelik yüksek profilli saldırılar gerçekleştirmeye çalışacağını biliyorduk. bu saldırılar bizi çabalarımızdan alıkoyamayacaktır ve çabalarımız meyve vermeye başladı” dedi.

kaynak: dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;