Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

Perinçek AİHM'deki duruşmaya katılacak

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı. Perinçek 28 Ocak'ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde "Ermeni soykırımı reddetmekten" yargılandığı davanın temyiz duruşmasına katılacak.

İşçi Partisi'nin adı 'Vatan Partisi' olarak değişecek. [AA]

işçi partisi'nden (ip) yapılan açıklamaya göre perinçek'in yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için yaptığı başvuru kabul edildi. açıklamada ankara 4.ağır ceza mahkemesi'nin oy birliğiyle aldığı bu kararın ardından doğu perinçek'in 28 ocak'ta strazburg'da yapılacak avrupa insan hakları mahkemesi'ndeki (aihm) temyiz duruşmasına katılacağı belirtildi.

90 gün hapis cezası

perinçek, isviçre’de 2005 yılında çıkarılan "ermeni soykırımının inkâr edilmesini yasaklayan" yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bu ülkeye gitmiş ve üç kentte katıldığı konferanslarda ermeni iddialarını reddeden konuşmalar yapmıştı. isviçre mahkemeleri bunun üzerine perinçek'i 90 gün hapse mahkûm etmişti.

perinçek, isviçre'nin 9 mart 2007'de verdiği bu cezanın ardından 2008'de aihm'e başvurdu. mahkeme 17 aralık 2013'te aldığı kararla isviçre’nin insan hakkı ihlali yaptığına hükmetti. isviçre mart 2014'te temyiz başvurusu yaptı. aihm'in beş yargıçtan oluşan mahkeme paneli, davanın büyük daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırdı.

ergenekon davası'nda hapis cezası alan ve anayasa mahkemesi'nin uzun tutukluluk nedeniyle verdiği ihlal kararlarının ardından tahliye edilen perinçek hakkında, dava kapsamında adli kontrol uygulanarak, yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

dışişleri bakanlığı tepki gösterdi

türk dışişleri bakanlığı da isviçre'nin davayı temyize taşımasına tepki gösterdi. bakanlık resmi sitesinden şu açıklama yapıldı:

"aihm’nin 'özgür, demokratik ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı toplumların temel unsuru olan ifade özgürlüğünün korunması' ilkesine vurgu yapan 17 aralık 2013 tarihli kararına karşı isviçre, tamamen siyasi saiklerle davayı büyük daire’ye taşımıştır. konunun büyük daire’de münhasıran hukuki mülahazalarla ele alınacağına güveniyoruz.aihm içtihatları ve hukukun temel ilkeleri gözetildiğinde, aihm’nin 17 aralık 2013 tarihli kararından farklı bir sonucun çıkması düşünülemez. böylelikle bir kez daha, tarihin ve hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimlere karşı gerekli cevap verilmiş ve demokratik toplumların yapıtaşı olan ifade özgürlüğünün teminat altında olduğu kuvvetli bir şekilde teyit edilmiş olacaktır."

dışişlei bakanı mevlüt çavuşoğlu da işçi partisi genel başkanı doğu perinçek'in, 28 ocak'ta görülecek davaya katılması gerektiğini söylemişti. çavuşoğlu, "biz türkiye olarak bu davaya tarafız, tezlerimizi en iyi şekilde savunuyoruz. davanın muhatabı olan perinçek'in de davaya katılması lazım ama kararı mahkeme verecek." dedi.

kaynak: al jazeera

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;